Diskusia k článku Lance Armstrong vs doping + video záznam priznania


dik za zakladne vysvetlenie posobenia dopingu, teraz uz viem o com sa hovori :)
20.1.2013 13:00:00 z | kali


rado sa stalo :)
20.1.2013 13:00:00 z | PROefekt


K Vašemu článku několik připomínek: Nikde nezmiňujete rozdíly ve fyziologické hladině testosteronu a hemoglobinu u jednotlivých cyklistů. Hormonální doping je zakázaný hlavně proto, že některé sportovce znevýhodňuje oproti jiným, při stejných dávkách dopingu. Nikoli proto, že by byl a priori škodlivý. Navíc žádné studie nezkoumaly dlouhodobý vliv těchto umělých hormonů na zdraví. Odebraná krev se chladí, nikoli zmrazuje. I tak nejde o 100% bezpečnou záležitost. LA neměl povolen umělý testosteron. Neměl výjimku na žádné nepovolené látky. I jedno varle je schopné dodávat 100% testosteronu. Při tom rozhovoru mlžil, nejenom v tomto případě. Mimo uvedené látky LA využíval i další preparáty, např. Cortizon nebo růstový hormon, jejichž dlouhodobé užívání už může mít zdravotní následky. Jinými slovy, nezastavil se před ničím.
20.1.2013 13:00:00 z | Michal


dobry clanok :)
20.2.2013 13:00:00 z | dudo


Michal: <br /> - do takto zameraného článku konkrétne parametre nepatria <br /> - nikde som neuviedol, že by bol hormonálny doping škodlivý - krv sa chladí, ale odstredené červené krvinky zmrazujú <br /> - LA si testosteron musel umelo dodávať, tak ako som napísal (viď. http://sport.sme.sk/c/6696027/dopingovy-komisar-armstrong-bol-pokusnym-kralikom.html) <br /> - áno, cortizol a anabolické steroidy škodlivé sú, no zámerne som sa vyjadril iba k oficiálne &quot;priznaným&quot; látkam <br /> Príspevok nebol v žiadnom prípade cielený na obhajobu LA.
20.2.2013 13:00:00 z | PROefekt


dudo: dakujem :)
20.2.2013 13:00:00 z | PROefekt


&quot;Príspevok nebol v žiadnom prípade cielený na obhajobu LA&quot;. Ale to tak vyznieva : &quot;...A práve tých (športové víťazstva aj keď s dopingom, prekonanie rakoviny, inšpirácia ľudí, nadácia Livestrong a zviditeľnenie cyklistiky po celom svete) dokázal LA viac ako hocikto iný. Navyše, v mysliach ľudí mu tieto životné vavríny nikto nezoberie. Za to všetko ostáva nie len pre mňa fenoménom, no zároveň &quot;spoločensky tolerovaným klamárom&quot; svojej doby.&quot; Myslím si, že dokázať niečo podvodom, systematickou a dlhodobou lžou, nie je niečo, čo by oprávňovalo niekoho nazývať fenoménom. Tak to by potom mohli byť fenoméni všetci, čo podvádzajú a v mene &quot;niečoho&quot; dosahujú &quot;isté&quot; výsledky. &quot;Popularita cyklistiky dopingom neutrpí. Divákov priťahuje ako taká, či s dopingom alebo bez neho. Dopingové škandály ju síce zviditeľňujú negatívne, ale stále zviditeľňujú. Ľudí zaujíma to, čo je na očiach, šokujúce, nadľudské a „in“. Cyklistika je fenomén o ktorej sa hovorí, píše, diskutuje, a to je to čo mediálne úspešný šport potrebuje&quot;. Ak popularita týmito nečestnými praktikami neutrpí a netrpí, tak potom prečo napr. odchádzajú sponzori - napr. Rabo Bank..., prečo mnohí ľudia i priaznivci cyklistiky sú frustrovaní tou špinou, ktorá čiastočne vyplávala na povrch a i tým, že sa stále len &quot;hrá o to&quot;, aby sa nedostala von celá. Prečo si myslíte, že všetci sme nadšení z toho &quot;šokujúceho a in&quot; a nezaujímajú nás princípy fair-play, čistota, morálka a pokora. Je nesprávne sa domnievať (a ospravedlňovať &quot;vyššie princípy&quot;), že skutočné hodnoty môžu byť prevalcovávané pokriveným a pomýleným rebríčkom hodnôt, len aby bolo &quot;niečo na očiach a sa o tom písalo&quot; a &quot;to je to, čo mediálne úspešný šport potrebuje&quot;. Už len chýba dodať, že za akúkoľvek cenu a akýmkoľvek spôsobom. Ak niečo cyklistika, ale i hocijaké iné športové odvetvie a vlastne každá ľudská činnosť potrebuje, je čestnosť, úprimnosť, sebareflexia, etika, morálka, pokora, návrat ku skutočným a overeným hodnotám. Akákoľvek iná cesta je len dláždením cesty do pekla. A to snáď nikto nechce, nikto si nepraje. Alebo predsa len už cena a sila peňazí je taká, že toto všetko dokáže zvrátiť? Tým, že sa peniaze stali jedinou a zásadnou &quot;hodnotou&quot; tohto pomýleného sveta, ktorá určuje, &quot;kde je sever&quot; a formuje naše bytie, našu ctižiadosť, neznamená, že sa tomu treba podriadiť a brať to ako fakt a proti tomu netreba bojovať. Obhajovaním neobhájiteľného tomu nenapomôžeme.
20.2.2013 13:00:00 z | Šimi


A ešte jedna „malá“ vsuvka. Aká je to spoločnosť, ktorá aj napriek tomu, že niekto systematicky podvádzal, klamal, dokonca sa „svojím neprajníkom“ vyhrážal, zastrašoval ich a súdil sa s nimi, dokáže takéhoto človeka, vrcholného predstaviteľa svojho oboru „spoločensky tolerovať“. Čo sme to za ľudia, ak „navyše, v mysliach ľudí mu tieto životné vavríny nikto nezoberie“, ak nedokážeme prehodnotiť naše postoje pod váhou nových argumentov a faktov. Ak je tomu tak, tak potom je niečo zhnité v štáte Dánskom. A možno nie len niečo, ale pravdepodobne bude toho omnoho viac. Tí, čo svojou činnosťou dokázali niečo veľké, úžasné, veľkolepé, stávajú sa vzormi a obdivujeme ich. Vzormi a ideálmi predovšetkým pre mladých ľudí, juniorov a samozrejme deti. Ale predkladať im vzor, ktorý svoje úspechy a slávu založil na nečestnosti a neférovosti, je scestné, nemorálne a nesprávne. Podľa toho vášho vzorca fenoména hrozí, že sa dopracujeme k rovnakým ďalším fenoménom, používajúcim rovnaké postupy a princípy, ktorým pod vidinou úspešnosti vôbec nebude vadiť, že budú „zároveň spoločensky tolerovanými klamármi svojej doby&quot;. Amerika miluje príbehy. A príbeh LA bol ako vystrihnutý z učebnice. Vyzeral tak dokonale, až modelovo. Lenže niečo sa pokazilo. Nakoľko však tieto ich príbehy musia končiť happy-endom, je v rámci tohto scenára celkom možné, že so „spoločensky tolerovaného klamára svojej doby&quot; spravia ctihodného občana. Ak si to za niečo zaslúži, tak bez debaty určite za nadáciu Livestrong a za jej nezmazateľnú, hlboko ľudskú činnosť. Tam klobúk dole. Avšak za cyklistiku, za tú „svojskú cyklistiku“, rozhodne nie.
20.2.2013 13:00:00 z | Šimi


Pridať komentár

* povinne vyplniť


Späť na článok Lance Armstrong vs doping + video záznam priznania

Spolupracujeme

across
cst
dentons