Vydarený víkend s dvoma vrcholmi sezóny

29.6.2017 | priemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnotenie

Bronzová medaila z cestných MSR, k tomu domáce zlato z duatlonu a MS v maratóne

 

Majstrovstvá sveta v XCM, Singen 25. 6. 2017

Tomáš Višňovský hájil farby PROefektu na maratónskom sveťáku, kde mal možnosť súperiť so svetovou elitou v tejto disciplíne. Pripravená bola veľmi rýchla trať bez techniky. Tomáš preteky okomentoval slovami: „Od štartu sa išlo úplne naplno, ako keby preteky trvali hodinu. Profilovo to boli len samé stojky, žiadne tiahle stúpania. Lúky striedala šotolina a zase naopak. Prepracoval som sa do prvej tretiny poľa a pomaly som sa posúval skupinami dopredu. Na 80 km mi ale došla voda. Posledných 10 kilometrov som musel ísť pre silné kŕče na pol "plynu". Skočila ma ešte skupina deviatich pretekárov. Do cieľa som prišiel na 56. mieste, čo bolo za danej situácie pre mňa sklamanie... Beriem to ale ako dobrú skúsenosť.“

Tomáš si v Singene siahol na dno svojich síl

Majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike, Žiar nad Hronom 22. – 25. 6. 2017

Domáci majstrák na ceste sa konal v Žiari nad Hronom. Naši pretekári sa predstavili v oboch disciplínach, časovke aj pretekoch jednotlivcov. V pretekoch juniorov podal výborný výkon Kristián Jánošík, ktorý finišoval v hlavnej skupine a obsadil 12. miesto.

Rastúca výkonnosť Adama Szásza sa musela prejaviť :) Svoj potenciál naplno ukázal v Žiari nad Hronom

Vyvrcholením šampionátu bol nedeľný pretek mužov eliťákov a U23. Veľkú smolu mali naši pretekári ešte v úvodných fázach pretekov, kde sa zaplietli do pádu. Problémy sa našťastie vyhli Jurajovi KarasoviAdamovi Szászovi. Juraj dokázal náročné preteky dokončiť aj keď mu život skomplikovali kŕče. Adam Szász preteky nielen dokončil, ale svoj výkon korunoval ziskom bronzovej medaily v kategórií U23.

Ešte podpis...a ide sa pretekať! 

Z výborného Adamovho výsledku mal veľkú radosť aj tréner Juraj Karas. Adam trénuje pod Jurajovým vedením už 5 rokov a majstrovský bronz je vyvrcholením ich doterajšej spolupráce. Juraj sa k priebehu pretekov vyjadril: „V predposlednom kole, keď Sagan priložil som si musel z hlavnej skupiny vystúpiť kvôli kŕčom aj keď kondične som bol OK. Ale o to ma viac tešilo, že Adam tam ešte zostával. Jeho výkon pre mňa nebol prekvapením, skôr potvrdením toho kde patrí. Už na poslednej diagnostike týždeň dozadu vyzeral vynikajúco. Mrzí ma, že naši prvoročáci v úvode popadali a Alexovi Zemanovi dokonca musia ísť operovať lakeť. Výborne sa odprezentoval biker Filip Sklenárik, ktorému veľa nechýbalo aby ťažký pretek dokončil tiež. V junioroch musím pochváliť nášho bikera Kristiána Jánošíka, za sľubné 12. miesto, pričom mohol skončiť aj vyššie, keby lepšie zvládol šprintérsky dojazd.

 

Majstrovstvá Slovenska v duathlone, Dolný Kubín 24. 6. 2017

Na duathlonoch sa v tejto sezóne tradične zúčastňuje náš pretekár David Žigo. V Dolnom Kubíne si na MSR v duathlone vybojoval juniorský titul.

Víťazné gesto Davida po pretnutí cieľovej pásky

Prinášame aj Davidove vyjadrenie: „Od začiatku som to rozbehol naplno a postupne som striasol všetkých súperov. Po prvom 4km behu som vbiehal do depa s 30s náskokom. Trať biku bola náročná, počiatočné mierne stúpanie sa zmenilo na poriadnu stojku. Potom prišli rýchle zjazdy po lúke, na ktorých som ešte držal náskok, no následné technické zjazdy po podmáčanom lese mi už nevyšli a nevyhol som sa ani ľahkému pádu, ktorý ma tiež stál pár sekúnd. Do depa som vošiel naraz s druhým a ten sa ma držal až po prudký výbeh po pol km, kde som mu v následnom behu nastúpil a náskok som už len zväčšoval až do ciela. Chcel by som sa poďakovať trénerovi za našu už skoro 4-ročnú spoluprácu. Vnímam to ako môj najväčší doterajší úspech, hoci boli aj preteky s väčšou konkurenciou, no titul majstra SR som ešte nezískal doteraz. Teraz dúfam, že VV STÚ nebude mať výhrady k mojej nominácií na ME a ja budem môcť ísť reprezentovať Slovensko do zahraničia."

 

ŠKODA Bikemaratón Súľovské skaly, Súľov 24. 6. 2017

Horskí cyklisti mali pred sebou jeden z tradičných bikemaratónov na Slovensku. Organizátori pripravili náročnú trať s ostrými kopcami, čo v kombinácií s vysokými teplotami znamenalo pre cyklistov slušný „náklad“.

   

Karol Tilandy a Miloš Sopko sa predstavili na pódiu (Foto Ján Melicher)

Najdlhšia trať  s parametrami 84km/3100m bola ďalším kolom Slovenského pohára XCM a predstavili sa tu Vladimír HojdíkAndrej Raček. Na štartovej listine figurovali silné zahraničné mená. Vlado Hojdík finišoval v tejto konkurencií napokon na 6. mieste ako najvyššie postavený Slovák. Andrej Raček skončil v kat. 40-49r tesne pod bedňou na 4. mieste.

Vlado Hojdík vyráža do boja na tímovom Superiore (Foto Ján Melicher)

Na kratšej trati s dĺžkou 35km si Miloš Sopko, Marián MiklušekKarol Tilandy vyjazdili umiestnenia v TOP3. Miloš s Mariánom skončili druhí, Karol si pripísal tretie miesto.

Marián Miklušek na ceste za druhým miestom (Foto Ján Melicher)

Najbližší víkend sa uskutočnia ďalšie Majstrovstvá SR, tentokrát v bikemaratóne na trati Oravského maratónu v Dolnom Kubíne, čo bude jeden z vrcholov sezóny pre maratóncov. Pre XCO-čkárov je pripravený ďalší diel Slovenského pohára v Smoleniciach. Cestní cyklisti si po majstrákoch odkrútia preteky jednotlivcov Tour de Volcano, ktoré sú taktiež súčasťou cestného SP.

Dôležitou súčasťou prípravy PROefektu du ďalšej čast sezóny bude tímové sústredenie. V prvej polovici júla sa niektorí členovia Elite a Junior zúčastnia vysokohorského kempu v talianskom stredisku Livigno.

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons