Úspešné zvládnutie OKOLO SLOVENSKA a ďalšie víťazné zárezy pre PROefekt!

15.6.2016

OKOLO SLOVENSKA (UCI 2.2), 7. – 12. 6. 2016

V programe našich pretekárov výrazne vyčnievali najťažšie a najdlhšie etapové preteky na Slovensku. PROefekt Ghost team mal na štarte troch pretekárov, ktorými boli Juraj Karas, Tomáš Višňovský a Adam Szász. JurajoviTomášom sa po veľkom boji podarilo preteky dôjsť  až do cieľa. Náročnosť tohto etapáku sa ukazovala v každej jednej etape. Dokončenie týchto pretekov je  vzhľadom na silu medzinárodnej konkurencie profesionálnych prokontinentálnych tímov veľkým úspechom.

 

Pred pretekmi Juraj Karas pre Cycling-Info.sk skonštatoval:Jeden z dôvodov, prečo stále pretekám, je že práca trénera je oveľa intenzívnejšia, keďže viem absolvovať so svojimi športovcami vrcholné preteky a posudzovať nie len ich taktiku, ale aj stav ich organizmu v priebehu a po pretekoch priamo na mieste. Tiež vďaka vlastnému pretekaniu pracujem na posúvaní metodiky tréningu na základe skúšania nových prístupov na sebe samom v pozícii športovca. A až následne tieto prístupy aplikujem na zverencov. Zatiaľ čo pre mojich zverencov Szásza a Višňovského to je premiéra, mne sa na OS podarilo štartovať v roku 2005, kedy som ich dokončil a v prvej etape bol 21. Avšak za tú dobu išla cyklistika na kontinentálnej úrovni kvalitatívne výrazne hore a zajazdiť totožne umiestnenia bude oveľa zložitejšie. Chceme preto nazbierať čo najviac skúseností, ja hlavne trénerských a pokúsime sa dokončiť v čo najvyššom počte."

 

Čísla pripnuté, ide sa pretekať!

 

Zostava Západoslovenského regionálneho tímu, štartujúceho v dresoch PROefekt Ghost teamu.

 

Po krátkom prológu v uliciach Banskej Bystrice nasledovala prvá klasická etapa. Jej hektický priebeh ešte umocnil hromadný pád, do ktorého bol zapletený aj Adam Szász. Pelotón sa rozdelil, a následkom toho zostala za hlavným balíkom skupina aj s Adamom, ktorá už bohužiaľ nestihla limit.

 

Sústredený Adam Szász na štarte prológu.

 

Tréner Juraj Karas a jeho posledné prípravy pred úvodnou časovkou.

 

Najvyššie skončil v prológu Tomáš Višňovský na 58. mieste zo 141 štartujúcich.

 

Druhá etapa merala 170km a končila po dlhom stúpaní na Štrbskom plese. Pelotón prišiel do cieľa opäť poriadne natrhaný, ale TomášJurajom etapu dokončili. Tretia etapa bola najdlhšou a so 193 kilometrami a kopcovitým terénom spôsobila ďalšie selekcie v štartovom poli. Napriek tomu sme oboch našich zástupcov mohli vidieť v cieli etapy.

 

Juraj počas 2. etapy jazdiaci na čele pelotónu v snahe vyhnúť sa zbytočným problémom.

 

Očakávanie v tvárach našich pretekárov pred 2. etapou...dnes to bude pekelne náročný deň!

 

Poďakovanie patrí aj všetkým našim partnerom, ktorí nás podporili: bicykle Ghost, výživa Aone Nutrition, kolesá FFWD Wheels a návleky Velotóze.

 

Zostava PROefekt Ghost teamu na štarte 3. etapy v Štrbskom plese.

 

Štvrtá etapa obsahovala niekoľko nebezpečných stúpaní, no tentokrát Juraj aj Tomáš došli do cieľa bez väčších komplikácií. Piata etapa do Piešťan bola poslednou, a obom sa podarilo úspešne prísť do jej cieľa, čím zavŕšili svoje predsavzatie tento náročný pretek dokončiť.

 

Je to tam! Oslobodzujúci pocit po dokončení poslednej etapy :)

 

Vysmiaty Tomáš Višňovský a popretekový servis Ghostu, na ktorom dokončil OKOLO SLOVENSKA.

 

Po absolvovaní pretekov sa Juraj vyjadril nasledovne: „Potvrdilo sa to, čo som predpokladal a povedal už pred štartom. Tento ročník bol výrazne rýchly a ťažký. Každá etapa sa išla naplno a priemerné rýchlosti okolo 45 km/h a skoršie časy dojazdov etáp to len potvrdzujú. Tým najlepším vôbec neprekážalo, či má etapa cez 190 km alebo náročné a dlhé stúpania. Bolo to šialené, všetci sa tlačili dopredu a pretekali naplno. Skutočnosť, že sa nám zo Západoslovenského regionálneho timu podarilo trom preteky dokončiť (Ja, Tomáš Višňovský, Filip Taragel) hodnotím veľmi pozitívne, aj keď úspechom by som to nenazýval. Avšak keď sa na to pozrieme z pohľadu, že my nie sme profesionáli, ktorí jazdia v tímoch s rozpočtom niekoľko desiatok a stoviek tisíc eur a za pretekanie nedostávame výplatu, je to úspech. Taktiež musím pochváliť organizátorov za profesionálne zabezpečenie, skvelé ubytovanie a stravu a celkovo veľký kvalitatívny progres aj v organizačnom smere oproti 11 rokom, kedy som tu štartoval. Pre mňa a zverenca Tomáša Višňovského je to skúsenosť na nezaplatenie a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.“

 

Zostrih z tohtoročnej edície si môžete pozrieť tu:

 

BRATISLAVSKÝ MTB MARATÓN, 11. 6. 2016

Na strednej trati s dĺžkou 40 kilometrov finišoval najvyššie Vlado Salášek, ktorý zvíťazil medzi juniormi a získal ďalší triumf po minulotýždňovom víťazstve na XCO v Čertove. Na pódiu ho doplnil druhý Dávid Mráz z tímu PROefekt Košice. Zastúpenie sme mali aj na 22km trati, kde bol Michal Vávra najrýchlejším juniorom.

 

Junior Vlado Salášek je na víťaznej vlne a po týždni znovu vyhral. Druhý skončil David Mráz.

 

VÝCHOD ROAD LIGA, ČASOVKA GEMERSKÁ POLOMA, 12. 6. 2016

Pretekár PROefekt Ghost teamu Adam Szász sa postavil na štart časovky s dĺžkou 17km a prevýšením 570m. V kategórií do 30 rokov Adam obsadil 1. miesto, a v absolútnom poradí skončil druhý.

 

Víťazný Adam Szász si s náročnou časovkou poradil výborne.

 

SLOVENSKÝ POHÁR V CESTNEJ CYKLISTIKE, 10. – 12. 6. 2016 (Trenčín, Haluzice, Horná Súča)

Pre mládežnícke kategórie boli na programe aj viaceré kolá SP na ceste. V krátkej časovke, ktorá sa konala v Trenčíne dosiahol Marek Bugár 7. miesto medzi kadetmi. V Haluziciach na pretekoch s hromadným štartom obsadil Marek piatu priečku. Mladší žiak Samuel Michalík z PROefekt team – Dynamax Nitra vybojoval 4. miesto.

 

Pretekový trojboj zavŕšili ťažké kopcovité preteky v Hornej Súči. Marek Bugár dokázal znovu vylepšiť svoje umiestnenie a tentokrát skončil tretí. U starších žiakov sa do TOP10 dostali ôsmy Matej Piga a deviaty Tomáš Opet.

 

Budúci týždeň sa zúčastníme na ďalšom kole Slovenského pohára v XCO, ktoré sa uskutoční v Dohňanoch. Horskí cyklisti sa zúčastnia aj na MTB maratóne v Púchove. Pre mládežníkov budú prioritné etapové preteky Regiónom Nitrianskeho kraja.

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons