Trakoščan – moje najkrajšie cyklosústredenie (Kristián Jánošík)

26.4.2022 | priemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnotenie

Autorom tohto článku je náš pretekár Kristián Jánošík a originálny článok je uverejnený na stránke Bicyklom po slovensku Pre pôvodný článok klikni sem/

Asi ako väčšina z nás, o tomto mieste som doteraz nepočul. Keď niekto povie Chorvátsko, vybaví sa mi more, mestá na pobreží alebo kopec Sveti Jure. Možno aj preto som do Trakočšanu cestoval bez nejakých veľkých očakávaní, no o to viac sa mi zapísalo..

Už po prvom tréningu sme sa zhodnotili, že v krajšom prostredí sme ešte nebicyklovali

Samotná cesta začala už putovaním na preteky českého pohára XCO v Brne. Idúcky sa dozvedáme, že pobyt máme schválený a pri pohľade na najbližšiu predpoveď počasia pre Slovensko nám až tak nevadí, že sme si zbalili trenírky tak na 2 dni.

Závod prebiehal v teplotách okolo 3 stupňov a čo bolo ešte lepšie, ďalší deň nás čakal štart aj na slovenskom pohári v cestnej cyklistike. Organizmus dostal poriadne zabrať. No a teraz sa teš ešte na cestu autom do Chorvátska.

Cesta
… z Trnavy netrvala vôbec dlho, ani na popretekový stav, zhruba 4 hodiny. Išli sme v nedeľu večer, cesty a hraničné priechody boli prázdne, čo sa o ceste domov nedá povedať, preto ak sa rozhodnete vyraziť, odporúčam zvážiť vhodný čas. Hneď po prekročení slovinských hraníc je to zhruba 8 km, kým vás začne v cieli vítať osvetlený stredoveký hrad Trakoščan.

Počasie
Jednou z hlavných vecí, pre ktoré sme sa rozhodli vyraziť, bolo počasie. Kým u nás doma hlásili cez týždeň dážď či dokonca snehové prehánky, tu môžeme od prvého dňa jazdiť v krátkych dresoch v príjemných teplotách okolo 18 stupňov.

Ako cyklistický raj
Prostredie nás všetkých dostalo. Už po prvom tréningu sa zhodujeme, že v krajšom prostredí sme ešte nebicyklovali, a to už máme čo to odjazdené. Či už na cestných alebo horských bicykloch. Oblasť je stelesnením všetkého toho, čo si predstavujem pod slovom „vidiek“. A nemyslím tým nejaký koniec sveta. Je to hlavne životným štýlom a nedotknuteľnou prírodou.

 

Malebné dedinky roztrúsené po pár domčekoch so záhradkami a poliami, poprepájané krásnymi cestami, či už zvlnenými údoliami alebo poriadne príkrymi úsekmi, vrcholmi kopčekov, ktorými prejde sotva niekoľko áut za deň. K tomu hladký povrch krásnych ciest, to vás dostane.

Po hlavných cestách si na cestných bicykloch viete naplánovať trasu zvlnenými rovinkami s nevšedným okolím alebo stúpaniami cez vrcholky hôr, obohatené zákrutami v tých najtichších miestach krajiny, prejazdom cez ktoré rozhodne nepošetríte jediný pastorok prevodov. Trasy s minimálnou premávkou môžete využiť až po vzdialený Záhreb, alebo si stačí vziať občiansky preukaz a namieriť si to za hranice do Slovinska.

Na horskom bicykli je to ďalšia rozprávka. Musel by som tu byť ešte niekoľko týždňov, aby som v okolí spoznal väčšinu trás.

Tým, že oblasť je veľmi tichá, neprebádaná, s nedotknuteľnou prírodou a s pár domčekmi navôkol, nie všetky chodníky či cesty sú zaznačené v klasických mapách (Garmin, mapy.cz), preto treba niekedy použiť pud dobrodruha a o zážitok je postarané, to mi ver.

Jednou z našich tréningových oblastí bol kopec Ravna Gora. Hora so zmiešanými lesmi, nedotknuteľnou zelenou prírodou, cestami a chodníkmi preštrikovaná krížom krážom. A niektoré naozaj stáli za to.

Taktiež samotná severná hranica so Slovinskom, ktorá je vlastne horský hrebeň, mi ponúkla dychberúce úseky plné výhľadov a krásnych technických chodníkov. No mám pocit, že najviac mi zobrali dych tie strmé asfaltové steny vedúce napríklad aj do kostola.

A len aby sa nezabudlo. Ubytovaní sme boli v Hoteli Trakoščan, s krásnym výhľadom na hrad a priamo v srdci prírody. Hotel ponúka perfektné zázemie nielen pre dovolenkárov, ktorí prídu objavovať krásu tejto oblasti, ale tiež na teambuildingy či firemné akcie.

Keď už sa bavíme aj o tej cyklistike, pokiaľ vám robí problém cestovať s bicyklom, netreba zúfať. Hotel má k dispozícii kvantum bicyklov, elektro-kolobežiek a fakt nadupaných elektro-bicyklov.

Ako prvé by som vám ihneď odporučil trasu okolo jazera Trakočšan , ktorá ponúka pekné výhľady na hrad a okolitú prírodu s hravými a fakt peknými prechodmi cez lavičky, mostíky, no proste sa biker poteší. A to aj keď jazierko bolo bohužiaľ počas nášho pobytu vyschnuté…

V každom prípade, s akou malou dušičkou som sem išiel, o to väčší zážitok si odnášam. Okrem cyklistického vyžitia som sa trochu preniesol v čase do detstva. Párkrát počas tréningu som sa len tak zastavil na úpätí kopca nad dedinou a sledoval ten život.

Pár skromných domčekov, bez žiadnych betónových múrov, so záhradkami kde sa hrali deti, s veľkými poľami v strmých svahoch kde si sváko potichu popri robote bafkal fajku,.. ale veď kto vie, ten vie laugh

Na jednej strane oblasť ponúka obrovský potenciál v turizme, no je to práve to „pánu bohu za zadkom“, ktoré robí túto krajinku tak krásnu. Keď už sa teda vyberiete, neváhajte vziať bicykel, Trakočšan sa vám odvďačí.. wink


Juraj Karas – PROefekt

Cyklistika v Trakoščane ma doslova a do písmena chytila za srdce. Kľukaté zvlnené cestičky pomedzi roztrúsené domčeky v panenskom prostredí bez aut s mnohými epickými výhľadmi. Pripomína mi to Myjavské kopanice ale tak krát dva až tri. Čas jázd ubiehal oveľa rýchlejšie ako kdekoľvek inde a možnosti v popretkávanej spleti rôznych ciest všetkého druhu od cestného, cez gravel až po MTB sú snáď nevyčerpateľné.

 

Pozrite si a inšpirujte sa trasou :) :  Klikaj a pozri si jeden z našich tréningov

To všetko s možnosťou výbornej dostupnosti iba 350km od Bratislavy komfortnou diaľnicou až takmer priamo tam. K tomu prijemný 4 hviezdičkový hotel s wellnesom, bazénom, športovými ihriskami a dôležitým zázemím pre cyklistov (uskladnenie bikov) i pre rodinky s deťmi (okolie romantického hradu Trakoščan s vybudovaním parkom a všetkým, čo k tomu patrí).

Začínam sa pohrávať s myšlienkou zorganizovania “PROefekt sezónneho týždenného kempu” pre všetkých, ktorí už majú plné zuby svojich domácich tratí, hluku ciest a neposlušných vodičov áut. A prirodzene by sme to spojili s možnosťou odmakať náš efektívny tréning s prednáškami a wellnesom v príjemnom prostredí.

Na záver len dodám historku, ktorá vo mne utvrdila nasatú atmosféru, ktorá z tohto zabudnutého kúsku sveta dýcha. Na jednom z mnohých kopčekov sme zastavili, rozhliadali sa kadiaľ sa vyberieme ďalej.

A v tom z chalúpky odvedľa vybehla milá chorvátska babka ukazujúca, či nechceme doplniť do fliaš vodu. Toto ma prekvapilo o to viac, že za celých 5 dní jazdenia sme stretli “až” jedného cyklistu občerstvujúceho sa na benzínke pri hlavnom ťahu. Tak snáď sa čoskoro vidíme v Trakoščane!”

 

 

Bonusové foto wink


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons