Spinning vs. cyklistika

26.3.2013 | priemerne hodnoteniepriemerne hodnotenie

Zotrvačné koleso na spinningových bicykloch váži od 13 do 16kg, čo ma za následok vysokú zotrvačnosť pri nízkom stupni odporu. Teda, to je dôvod prečo sa pedále naďalej pohybujú keď prestaneme šliapať. Hamstringy (zadná strana stehna) na tento krúživý pohyb automaticky zareagujú excentrickou kontrakciou, alebo predĺžením svalov zodpovedných za flexiu (ohyb) bedrového kĺbu. Tzn., že hamstringy pracujú intenzívnejšie na spinneri ako na bicykli. A naopak kvadriceps (predná strana stehna) je na spinningu zaťažovaný menej. Vďaka tomuto efektu nás po intenzívnom spinningu do takej miery nebolia nohy ako po intenzívnom bicyklovaní. Otáčavý moment zotrvačného kolesa na spinneri spôsobuje prirodzené zvýšenie kadencie (frekvencie šliapania). Pri vyššej kadencii sa „šetria“ svaly a viac zaťažuje srdcovocievny systém, teda stúpa srdcová frekvencia. To spôsobuje výraznejšie spaľovanie kalórii. Pri rozloženejšom kruhovom šliapaní sa viac zapájajú pomalé oxidatívne svalové vlákna, čo má za následok využívania prevažne tukov ako energetického zdroja pre svalovú prácu.

Pri jazde na bicykli, alebo bicykli položenom na cyklistickom trenažéri sa viac namáhajú flexory bedrového kĺbu pri ťahaní pedálu hore a kvadriceps stláčaním pedálu dole. A nakoľko nám nepomáha zotrvačnosť spinningového bicykla je kadencia obvykle nižšia, teda i srdcová frekvencia je nižšia. Viac sa zapájajú rýchle oxidatívne a pri vyššej intenzite rýchle glykolitické svalové vlákna, čím spaľujeme viac sacharidov. Ich nedostatok znižuje zásoby svalového glykogénu a to všetko pri mierne nižšom úsilí.

Z uvedeného vyplýva, že jazda na bicykli a spinneri ma značné odlišnosti. na ktoré treba v priebehu realizácie tréningového procesu cyklistu myslieť.

 

Autor:

Mgr. Juraj Karas, PhD. / PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons