PROefekt s prvou účasťou na Svetovom pohári

26.5.2013

PROefekt tím funguje necelých pár mesiacov a už sme mohli vidieť jeho farby zastúpené v Novom Meste na Morave, kde sa uplynulý víkend konalo 2. kolo svetového pohára v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO).

 

Nové Mesto bol uplynulé dva roky vyhlásené ako najlepší pretek celej série a českí organizátori, ale ani diváci tento rok nezostali tejto povesti nič dlžní. Vysokú úroveň podujatia si mohol prvýkrát vychutnať aj Tomáš Višňovský, 19 ročný pretekár PROefektu, ktorý sa prvýkrát nominoval pre štart v kategórii Muži U23. Ako člen slovenskej reprezentácie bol na mieste už od stredy a snažil sa zžiť s traťou, ktorá patrí medzi tie najtechnickejšie v seriáli. Počasie bolo veľmi chladné, so silným vetrom a teplotami okolo 10 stupňov s občasnými prehánkami.

 

O tom, aké mal Tomáš očakávania pred štartom, si pozrite v tomto videu:

 

 

Štartovalo sa o 15.30h, kde sa tiesnilo 123 pretekárov z celého sveta. Tomáš sa musel ako nováčik zaradiť do poslednej lajny s číslom 113.

 

Tomáš v predštartovej koncentrácii (modré triko s trikolórou a červenou prilbou):

 

 

Pozrite si video zo štartu, Tomáša nájdete na konci v červenej prilbe:

 

 

Veľmi ťažko sa prebíja zo zadnej štartovacej pozície dopredu, najmä, keď sa v úvodnom zavádzacom kole nachádzali hneď dva lieviky, ktoré pretekárov vzadu ešte viac odrezávali od čela.

 

Tomáš po zavádzacom kole v cieľovej rovinke musel čeliť silnému protivetru, čo využil pretekár za ním:

 

 

Cieľová pasáž sa z polovice skladala z asfaltu a z polovice zo šotoliny, Tomáš v nej išiel naplno, nebol čas sa šetriť:

 

 

Trať mala 6 technických úsekov. Pozrite si, ako sa pretekár PROefekt tímu prebíjal novou sekciou AC/DC a tohtoročnou novinkou, tzv. Rubena Choice:

 

 

Žial, jeden z takýchto úsekov (BMX), znamenal defekt pre viacerých pretekárov vrátane Tomáša a následne aj stop v treťom kole kvôli časovému limitu. Ako Tomáš hodnotí svoje vystúpenie, atmosféru v Novom Meste ale aj spoluprácu s managerom a trénerom tímu PROefekt Jurajom Karasom si pozrite v tomto krátkom videu:

 

 

Na záver si neodpustím komentár: všetky nami susediace krajiny fungujú v XCO na neporovnateľne lepšej úrovni, ako my, a to po každej stránke. Verím že takéto konfrontácie so svetom otvárajú oči a bude to poučenie, ktoré pomôže podmienky výrazne vylepšiť a získať tak lepšie umiestnenia pre pretekárov s trikolórou na hrudi.

 

Vyjadrenie trénera: Tomášov výkon bol i napriek defektu ovplyvnený prechladnutím, ktoré si privodil v nie optimálnych podmienkach počas pobytu v mieste konania pretekov. Zvýšená teplota večer pred štartom naznačovala, že Tomášov pretekový prejav nebude ideálny. I napriek nachladnutiu mu prvý štart dal veľmi veľa. Cenné skúsenosti zúročime v ďalšiom napredovaní. Pracujeme na tom, aby sa už tento víkend dokázal štandardným výkonom odprezentovať na domácich pretekoch v Kalnici, tento krát pri slovenskom Novom Meste - nad Váhom.

 

Peter Kmoško

Marketingový konzultant PROefekt tímu

Nové Mesto na Morave


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (1)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons