PROefekt predstavuje: Nepoľaví v lete ani v zime - Kristián Jánošík

30.4.2019 | priemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnotenie

V našej novej rubrike "PROefekt predstavuje" prinášame rozhovor s našim multi-talentovaným športovcom, tímovým parťákom a kamarátom KRISTIÁNOM JÁNOŠÍKOM.

 

"Kiko" ako mu všetci hovoríme nepoľaví v pretekoch v lete a ani v zime. A jeho výnimočnosťou je, že už vo svojích 20 rokoch pod naším trénerským vedením stihol za 3 roky pozbierať medaily a tituly z Majstrovstiev Slovenska až v 5 športoch:

Atletika - cezpoľný beh 1. a 3. miesto

Skialpnizmus 1. a 2. miesto

Cestná cyklistika - časovka do vrchu 3. miesto

Horská cyklistika - MTB maratón 1. miesto

Horska cyklistika - MTB XCO 3. miesto

 

Takže Kiko, aké máš ciele do sezóny 2019?

Moje ciele do nadchádzajúcej sezóny sú skromné. Chcem začiatok sezóny absolvovať hlavne zdravý a bez zranení. V tréningoch nepoľavím, a tak ak všetko klape ako má, prídu aj zaujímavé výsledky.

 

Čo je základ tvojej zimnej a letnej prípravy?

Moja zimná príprava spočívala hlavne v skialpinizme. Takmer dennodenne som bol na lyžiach, v krásnej zasneženej krajine. Popritom som cvičil s vlastným telom a na trenažéry. Samozrejme, cez víkendy som pripínal štartovné číslo na batoh a meral som sily s najlepšími. Po zime nasleduje ako vždy jarné sústredenie v Španielsku, po ktorom ma už čakajú preteky až do jesene.

Aké typy tréningov si najviac užívaš?

Tak určite tréning vonku, najlepšie v prírode mimo ľudí. Najviac sa ale teším vždy na jarnú Costa Blancu, kde s priateľmi najazdím kopec  kvalitných hodín na krásnych cestách. 

 

Čo považuješ za svoj najväčší dosiahnutý úspech?

Tak taký dúfam že ešte len príde. Ale naposledy som mal veľmi dobré pocity z minuloročných majstrovstiev Európy v skialpinizme na Etne, kde som vo vertikáli obsadil 11.miesto.

Aké sú tvoje najobľúbenejšie preteky a naopak ktoré nemáš rád? A prečo?

Čo sa týka bicykla, určite Zimný Cyklonárez, túto akciu by som odporučil každému. Na skialpoch asi Strungami Osnice, preteky dvojíc, veď dvom je v horách vždy veselšie. A potom 3-dňové preteky Bokami Západných Tatier, ktoré patria k najťažším.

 

Zmenil šport tvoj život? Ak áno tak ako?

Ťažko povedať, športujem od nepamäti, a bez športu si život ani neviem predstaviť.

 

Akú máš motiváciu do tréningov?

Tak určite zlepšenie sa, alebo nejaký ten vnútorný pocit, ktorý mi hovorí, že pokiaľ nepoľavím, výsledok príde.

Máš špeciálne upravenú stravu? A aké je tvoje najobľúbenejšie jedlo?

Stravu nejak špeciálne upravenú nemám, určite sa ale vyhýbam nezdravím (sladkým či mastným) potravinám, jedlám. Sám ešte skúšam na sebe, čo ako a kedy mi niečo vyhovuje. Tak raz za niekoľko týždňov, keď si to môžem dovoliť, si rád doprajem pizzu, ten pocit je na nezaplatenie.

 

Skús prosím zhodnotiť tvoje doterajšie pôsobenie v PROefekt teame:

Tak pokiaľ ide o preteky a výsledky, žiadnu zlatú baňu som teda tímu nepriniesol. Dúfam ale, že to ešte len príde, najlepšie by bolo čo najskôr. V klube sme ale fakt skvelá partia, navzájom sa tiež motivujeme.

Ako sa zmenil tvoj prístup k tréningu odkedy si prišiel do PROefektu, resp. v čom vidíš prínos spolupráce?

Tak určite ma tréning nevyčerpáva, ako keď som trénoval sám, podľa seba. Človek má navyše lepší pocit, keď sa o jeho tréningový plán stará odborník. Viem tak odpretekať sezónu na bicykli bez kadejakých pretrpených xx hodín na bicykli, vyhrať majstrák v krosovom behu po 3-týždňovej príprave a umiestňovať sa v zime na skialpoch na popredných priečkach. Dlhodobé zlepšovanie vo výkonnostnom športe nie je o náhode..

 

Ďakujeme za rozhovor a držíme ti palce v ďalšom športovom smerovaní.

 PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons