PROefekt predstavuje: Dávid Žigo – náš ukecaný makač

16.1.2020 | priemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnotenie

PROefekt predstavuje: Dávid Žigo – náš ukecaný makač

V ďalšom článku zo série rozhovorov so športovcami PROefektu Vám predstavujeme nášho bežeckého a duatlonového lídra a „najukecanejšieho“ člena tímu Dávida.

Top výsledky:

Duatlon:        

7. miesto ME v cross duathlone Targu Mures (RO) kat. Juniori, 2017

1. miesto MSR v cross duatlone kat. Juniori, 2017

2. miesto MSR v cross duathlone Breza, 2019

3. miesto MSR v cross duathlone Rajec, 2018

Horský beh, krosový beh:

3. miesto MSR v behu do vrchu kat. Juniori, 2017

Cestný beh:   

2. miesto MSR v behu na 10km na ceste kat. Juniori, 2017 a 2016

Aké máš ciele do novej sezóny 2020?

Chcel by som sa aj naďalej umiestňovať na popredných miestach na pretekoch Slovenského pohára v duatlone, ako sa mi to darilo minulý rok. Popri tom by som chcel zabojovať o miestenku na ME v kros duatlone a samozrejme vyhrávať aj bežecké podujatia hlavne horské preteky a naďalej vylepšovať svoje časy v cestnom behu a na dráhe. Ešte minulú sezónu som začal jazdiť aj časovky do vrchu v rámci slovenského pohára v cyklistike, tak aj týmto smerom by som chcel venovať svoju prípravu.

V čom spočíva tvoja príprava?

Počas zimy sa snažím skialpovať vždy, keď mám tú možnosť, lebo je to skvelé na budovanie aeróbneho základu a zároveň mi to veľmi pomáha pri behu do vrchu. Popri tom samozrejme veľa behám a keď je možnosť, tak začínam bicyklovať vonku. Veľa krát, ak mi to čas dovolí, kombinujem tieto športy do viacerých fáz počas dňa. Ďalej robím cvičenia zamerané na hlboký stabilizačný systém a tiež cvičím s vlastnou hmotnosťou. V lete tvorí základ mojej prípravy hlavne beh a cyklistika. Absolvujem rôzne špeciálne tréningy zamerané hlavne na duatlon, čiže beh rovno po biku, poprípade opačne.

Aké typy tréningov si najviac užívaš?

Určite všetky tréningy v prírode, najviac mám rád dlhé behy po hrebeňoch hôr. V cyklistike hlavne tréningy v Karpatoch na horskom bicykli.

Čo považuješ za svoj najväčší dosiahnutý úspech?

Titul juniorského majstra SR v kros duatlone a následné 7. miesto na ME v kros duatlone.

Aký je tvoj najobľúbenejší pretek a naopak ktorý nemáš rád? A prečo?

Beh Devín-Bratislava, je tam vždy skvelá atmosféra a navyše ma k nemu viažu spomienky, lebo ho behám každý rok od roku 2009, keď som ešte behával tak 2 týždne do roka, práve kvôli „Devínu“. Atmosféra je tam naozaj skvelá, je tam výborná konkurencia a rýchla trať a všetky tieto faktory z toho robia naozaj parádny pretek.

Naozaj nemám rád preteky na dráhe, viem, že je to základ atletiky a je to aj merítko atletických výkonov, ale krúžiť na 400m ovále proste nie je nič pre mňa :)

Zmenil šport tvoj život? Ak áno tak ako?

Určite, neviem si bez neho predstaviť život a navyše ma naučil si vážiť aj maličkosti, typu vonku je slnečno a pod. Navyše som sa vďaka nemu dostal na mnoho skvelých miest a spoznal Slovensko z iného pohľadu. A vlastne nakoniec, spoznal som veľa skvelých ľudí.

Akú máš motiváciu do tréningov?

Určite byť lepší ako som bol predošlý deň, ale na druhej strane, šport je pre mňa psychický relax a oddych od všetkého bez ktorého si neviem predstaviť život. Je to pre mňa už neodmysliteľnou časťou  každého dňa.

Máš špeciálne upravenú stravu? A aké je tvoje najobľúbenejšie jedlo?

Pred necelými tromi rokmi som sa stal vegetariánom, čo ma donútilo viac rozmýšľať o tom, čo jem. To ma vlastne aj motivovalo čítať knihy a štúdie o strave a čím viac som toho prečítal, tým som si istejší, že to bolo správne rozhodnutie. Navyše sa stále v spojitosti s proefektívnym tréningom zlepšujem, čo to iba potvrdzuje. Veľmi mám rád indické curry s kokosovým mliekom a zeleninou s naan chlebom.

Skús prosím zhodnotiť tvoje doterajšie pôsobenie v PROefekt teame:

Prísť trénovať do PROefektu bol pre mňa jednoznačne skvelý krok. Zlepšujem sa každým rokom a navyše som za tých vyše 6 rokov nemal ani jedno vážnejšie zranenie, kvôli ktorému by som nemohol trénovať viac ako týždeň. Keď som prišiel do PROefektu, na bežeckých pretekoch som sa umiestňoval tak približne v polke štartovej listiny. Dnes veľa z nich dokážem bez problémov vyhrať.

Ďalej, v duatlone som v mojich začiatkoch s týmto športom v roku 2014 končieval ku koncu štartového poľa v juniorských kategóriách.  Za posledné tri roky sa mi podarilo vyhrať  viacero pretekov slovenského pohára ako v duatlone, tak aj kros duatlone, do toho juniorský titul z MSR v kros duatlone a aj medaily z MSR medzi mužmi a ešte veľa ďalších pódiových umiestnení. Myslím, že to hovorí samo za seba a aj dokazuje, kam ma pôsobenie v PROefekte posunulo a posúva.

Ako sa zmenil tvoj prístup k tréningu odkedy si prišiel do PROefektu, resp. v čom vidíš prínos spolupráce?

Do PROefektu som prišiel v auguste 2013, po tom čo som pol roka trénoval beh a o kúsok menej aj cyklistiku. Naučil som sa veľa o tréningu, lebo dovtedy som trénoval viac menej podľa pocitu a išiel som vždy rýchlejšie a vo vyššej intenzite ako by bolo prospešné pre rast mojej výkonnosti. Od prvej diagnostiky som začal trénovať podľa tepových zón a teda som aj ubral na intenzite a pridal rôzne tréningové prvky, ktoré ma posunuli oveľa ďalej ako keby som behal stále tempo podľa pocitu. Prínos vidím aj v tom, že Juro testuje nové prvky najskôr na sebe, aby vedel ako na ne telo reaguje a takisto v osobnej komunikácii s každým z nás, keďže každý z nás je iný a na tréning reaguje odlišne. Naviac venuje veľa času inovácii tréningov, ktoré sú vždy podložené na vedeckých základoch. Práve takýto prístup ma posúva vpred.

 

Ďakujeme za rozhovor a prajeme čo najviac vyhraných pretekov :)

 

 


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons