Na úvod sezóny 5. a 6. miesto na Akademických Majstrovstvách sveta!

24.3.2016

Počas uplynulého víkendu sa naši pretekári zúčastnili viacerých podujatí, z ktorých výrazne vyčnievali Akademické Majstrovstvá sveta v cyklistike konajúce sa v Manile na Filipínach. Ostatní členovia zahájili cestnú sezónu na pretekoch v maďarskom Tihany, a bežci otvorili sezónu na Železnej studničke. Po tímovom sústredení na Mallorce sme teda rovno naskočili do pretekovej sezóny.

 

AKADEMICKÉ MAJSTROVSTVÁ SVETA XCE a XCO, 18. a 19. 3. 2016

 

Na Filipínach zastupoval PROefekt Ghost Team v disciplínach horskej cyklistiky XCE a XCO Tomáš Višňovský. Pretekalo sa v náročných podmienkach, nakoľko teplota vystúpila až na 35 stupňov. V eliminátore napokon obsadil konečné 6. miesto.

 

Pred štartom eliminátora.

 

O deň neskôr nasledovalo klasické cross country, kde sa dokázal ešte zlepšiť, a finišoval piaty.

 

Tomáš v akcií počas XCO.

 

Tomášove vyjadrenie: „Už na sústredení na Mallorce som mal čiastočne upravený tréning s vyhliadkou na filipínske preteky. Vedel som, že samotný presun, ktorý trval 30 hodín bude náročný. Priletel som vo štvrtok v noci a teplota ukazovala 23 stupňov. Vtedy som si začal uvedomovať, že okrem výkonu bude počas preteku rozhodovať  viac premenných ako teplo, vlhkosť, celkový stres na organizmus z časového posunu a v neposlednom rade prvý pretekový štart v tejto sezóne. V piatok som sa bol len ľahko odviezť a trocha sa adaptovať na teplo, ktoré bolo naozaj extrémne. V sobotu štartoval eliminátor. Skladal sa zo strmých výjazdov, klopeniek, schodov, skokov, kamenistých zjazdov. Celkovo doba trvania okruhu bola niečo pod tri minúty. Po kvalifikácii som skončil siedmy. Postúpil som cez prvú a druhu rozjazdu až do semifinále.  Tam som bohužiaľ nestačil na Poliaka a Nemca a obsadil som 3. nepostupové miesto, keďže postupovali len prví dvaja. V malom finále som skončil 2. a celkovo som obsadil šiestu priečku. Bol som s týmto výsledkom celkom spokojný. V nedeľu to už bolo ale o inom keďže na XCO som sa sústredil. Štart bol o druhej a teplota v tieni dosiahla 35 stupňov, no najhoršie bolo, že cela trať bola na slnku. Od štartu som sa držal na čele, po prvom kole som prechádzal na treťom mieste v skupine piatich pretekárov. Tempo, ktoré nasadili prví dvaja Poliaci bolo pre mňa veľmi vysoké, musel som spomaliť a tak mi čelo odskočilo. Následne ma obehol ešte jeden pretekár. V polovici preteku som si ale povedal, že musím zo seba dostať maximum a tak som zrýchlil a opäť som sa dostal na piatu priečku. Tu som si udržal až do cieľa. Celkovo sa šlo na sedem kôl a môj čas bol 1h 40min. S trénerom sme vzhľadom na ťažké okolnosti s výkonom spokojný, avšak výsledok nás mrzí, predsa len svetová medaila bola blízko. Na druhej strane to bol môj prvý tohtoročný štart v extrémnych podmienkach. Bola to dobra skúsenosť. Verím, že keď sa rozpretekám, moja forma ešte porastie. Budeme sa s Jurajom snažiť vyladiť formu čo najlepšie na vrcholy sezóny.“

 

Po prvom kole Tomáš jazdil na 3. mieste.

 

FÉLSZIGET KUPA Mezőnyverseny, 20. 3. 2016

 

V nedeľu 20. marca odštartovali sezónu aj ostatní pretekári PROefekt Ghost Teamu na pretekoch v maďarskom Tihany. Preteky mali dĺžku 110 kilometrov. Pretekalo sa na zvlnenom okruhu, ktorý sa išiel spolu deväťkrát. Na štart sa postavili Juraj Karas, Tomáš Salák, Vladimír Hojdík a Adam Szász. Cieľom bolo zladiť tímový prejav v podobe určenia lídra, kontrolovania priebehu pretekov, poskladanie šprintérskeho vláčika alebo aspoň pripravenie čo najlepšej pozície do finálneho špurtu. Niečo z toho sme už trénovali na kempe na Mallorce, avšak v preteku je vždy situácia iná a ťažšia. Podarilo sa nám to iba čiastočne a Juraj napokon finišoval celkovo piaty a druhý v kategórií 30-39 rokov. Vychytáme muchy a nabudúce by to malo byť lepšie.

 

Tomáš počas pretekov.

 

OTVORENIE BEŽECKEJ SEZÓNY, 20. 3. 2016

 

V Bratislave na Železnej studničke sa konal pretek s názvom Otvorenie bežeckej sezóny 2016. Súťažilo sa na dvoch tratiach, 10-kilometrovej a 5-kilometrovej Na 10-kilometrovej trati obsadil 2. miesto Marek Hladík. Na kratšej trati nás zastupoval Dávid Žigo, ktorý obsadil 6. pozíciu.

 

Dávid Žigo počas pretekov.

 

Marek Hladík vybojoval 2. miesto na 10km trati.

 

Po úvodných pretekoch sa naplno rozbieha cyklistická sezóny. Pretekári PROefekt Ghost Teamu sa budúci týždeň predstavia v silnej konkurencií na cestných pretekoch v českom Hlohovci s názvom Velká cena Hlohovce. Následne ich čaká ďalší pretek v Česku, klasika Brno - Velká Biteš - Brno, ktorá bude súčasťou Českého pohára na ceste.

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons