MTB maratón Horal a finále Slovenského pohára XCO

12.8.2013

Cez víkend 10.-11.8.2013 sa konal tradičný MTB maratón Horal. Bol súčasťou 3 - etapového preteku Horal Tour. Tretia etapa sa konala ako finále Slovenského pohára XCO. Pretekov sa zúčastnilo viacero profesionálnych jazdcov a o kvalitnú medzinárodnú konkurenciu tak bolo postarané. Samozrejme nemohli chýbať pretekári PROefektu.

 

V piatok odštartovala prvá etapa Horal Tour, ktorej sa zúčastnila zverenkyňa PROefektu Andrea Juhásová. Pretekalo sa počas silnej búrky dôsledkom čoho bola preverená nie len fyzická ale aj psychická pripravenosť pretekárov. Etapa viedla zo Svitu na Štrbské pleso, mala 40 kilometrov a bola prevažne do kopca. V etape zvíťazil Ondřej Fojtík (X-Sports Cannondale Koma). V kategórii žien s prehľadom zvíťazila Andrea Juhásová o viac ako 11 minút, pred druhou v poradí, českou pretekárkou, Veronikou Jenčekovou (Eurofoam Team).

 

V sobotu sa MTB maratónu Horal zúčastnili obe sestry Juhásové, Ján Subovits a Helmut Posch. Po nočnej silnej búrke bolo otázne v akom stave bude trať, ale po dlhodobých absenciách zrážok, nepredstavovalo ovlaženie povrchu väčší problém. Nepríjemné boli len vlhké korene a kamene.

 

 Andrea Juhásová štartovala na Horal Lejzi, a mala pred sebou náročných 73 kilometrov. S konkurenciu si už tradične poradila a vo svojej kategórii zvíťazila. Druhé miesto obsadila Soňa Othmanová z Bratislavy.

 

Sústredená Andrea pred štartom

 

Na kratšej trati, Horal Senzi, štartovala Zuzana Juhásová a Helmut Posch. Zuzana napodobnila svoju sestru a zvíťazila vo svojej kategórii. Helmut Posch obsadil 15. miesto vo svojej kategórii s čím samozrejme spokojný nebol. Kde nastal problém nám opísal Helmut :

 

"Na preteky som nastupoval s malou dušičkou, pretože som mal absenciu poriadného tréningu viac ako 10 dní, kvôli teplám, ktoré zasiahli Bratislavu v posledných dňoch. Hlavným problémom bolo, že som nemohol dlhodobo spávať a nedalo sa mi teda ani normálne trénovať. Po štarte som sa držal s prvými, ale po 20 minútach sa mi zastavili nohy. Následne som pretek poňal tréningovo a v stúpaniach som jazdil na anaeróbnom prahu a v zjazdoch som bol mimoriadne opatrný. Trať bola pekná a užil som si ju. Verím, že po opätovnom zapracovaní do tréningu sa znova vrátim do pretekárskej formy."

 

Helmut Posch v záverečných častiach okruhu

 

Náš elitný cestár Ján Subovits v sobotu štartoval na trati Horal Ízi a boli to jeho prvé preteky na horskom bicykli. Horský bicykel si požičal od zverenca PROefektu, Radovana Struhára. Ján dokázal, že cyklistika je iba jedna a bez problémov zvíťazil. Viac nám povedal on sám:

 

"Uplynulý víkend som nemal na pláne žiadne cestné preteky, tak som sa rozhodol skúsiť niečo nové a skočiť do terénu pozrieť na Horal. V teréne nie som veľmi skúsený tak bol najvyšší čas nabrať skúsenosti. Počas víkendu som skúsil dve rôzne disciplíny a to Maratón a XC. Obidve tieto disciplíny sú náročné a vyžadujú kondíciu a technickú zručnosť jazdy na bicykli v teréne. Mne osobne viac sadol Maratón. Vychutnával som si na ňom dlhé stúpania, rozmanitosť trate a jej povrchov. Nikdy som nevedel čo ma čaká za ďalšou zákrutou musel som rátať zo všetkým a čakal som na to čím ma trať prekvapí. Touto cestou by som sa chcel poďakovať Radovanovi Struhárovy za zapožičanie bicykla pre tieto preteky. "

 

Pódium preteku Horal Ízi, Ján Subovits s prehľadom zvíťazil

 

V nedeľu, sa konala 3. etapa Horal Tour, ako finále Slovenského pohára XCO. Trať bola technicky náročná, kvôli vlhkým korenistým zjazdom. Pretekov sa z PROefektu zúčasnili sestry Juhásové, Tomáš Višňovský a Ján Subovits. Pre Jána Subovitsa to bol prvý pretek typu cross-country olympic a preto štartoval v kategórii Open muži. Takéto mal z preteku pocity:

 

"XC je tiež veľmi zaujímavá disciplína ktorá si vyžaduje rýchlosť a technickú zručnosť a taktiež je veľmi divácky atraktívna. Na jazdenie XC musím nabrať ešte množstvo skúseností. V budúcnosti by som chcel ešte určite navštíviť niekoľko MTB Maratónov a možno sa im venovať aj viacej ako jazde na ceste. Od štartu som o víťazstvo bojoval s Miroslavom Michálekom (Finančné centrum Team), ale keďže je v tejto disciplíne oveľa skúsenejší dokázal ma poraziť o 3 sekundy. "

 

Ján Subovits bojuje o víťazstvo vo svojom prvom preteku cross-country olympic

 

V kategórii Elite muži, štartoval najlepší biker PROefekt teamu, Tomáš Višňovský. Ako sa mu na pretekoch darilo nám opísal takto:

 

"Trať bola veľmi pekná, technická a korenistá. Štartoval som z druhej "lajny" ale po štarte sa mi podarilo dostať dopredu. V prvej polke preteku som sa pohyboval na piatom mieste ale potom v zátačke som stratil koncentráciu a pedálom som zachytil koreň. Pozbieral som sa a pokračoval ďalej na 6. priečke. V dlhom korenitom zjazde mi padala reťaz. V posledom kole som bol na siedmom mieste a na konci stúpania som som mal šiesteho pred sebou. V zjazde mi znova spadla reťaz a tak som sa uspokojil so siedmim miestom."

 

Tomáš Višňovský na trati

 

Andrea Juhásová zvíťazila i v tretej etape Horal tour a tak ovládla aj celkové poradie.

 

Kompletné výsledky nájdete TU

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons