Medzinárodný etapák VYSOČINA 2015, Slovenský pohár XCO Donovaly a XTERRA CZECH v Prachaticiach

12.8.2015

VYSOČINA 2015

 

Pretekári PROefekt teamu sa od 6. do 9. augusta 2015 zúčastnili medzinárodného etapového cestného preteku s názvom VYSOČINA 2015. Na štart sa postavili dohromady 104 pretekárov, medzi nimi aj štyria naši jazdci – Tomáš Višňovský, Juraj Karas, Filip Sklenárik a Vladimír Hojdík. Všetkým menovaným sa podarilo preteky úspešne dokončiť. Najvyššie sa v celkovom poradí umiestnil Tomáš Višňovský na 49. mieste. Juraj na 53., Vlado na 77. Filip na 82.

 

Prvá etapa (122 km, 1600m) obsahovala najmenej výškových metrov, ale nesmierne dôležitú úlohu tu zohral vietor. Na to doplatili Vlado s Filipom, keď nesprávnou pozičnou jazdou ostali utrhnutí a zaznamenali určité straty. Juraj s Tomášom finišovali bezpečne v hlavnom balíku.

 

Tomáš na čele balíka pri stúpaní na horskú prémiu v prvej etape.

 

Druhá etapa (133km, 2100m)už priniesla okruh aj s viacerými kopcami, ktorým dominovalo jedno 3km stúpanie s priemerom 6%. Tento kopec priniesol viaceré selekcie, po ktorých sa v čelnej skupine asi 50 pretekárov udržal len Tomáš Višňovský. Tomáš napokon skončil 35.  s 5 minútovým odstupom na víťaza. Juro, Vlado a Filip došli v grupette na 59., 60.  a 64. mieste.

 

Etapa s poradovým číslom 3 (128km, 2160m) bola akoby mixom dvoch predchádzajúcich. Na okruhu sa nachádzali dve tiahle stúpania, prudké stojky a naviac, fúkal veľmi silný vietor. V úvode pretekov sa samozrejme vytvoril únik, do ktorého sa podarilo dostať aj Tomášovi. Vydržal v ňom vyše polovicu pretekov, potom si z neho ale vystúpil a dokončil etapu v pokojnom tempe. Najvyššie dokončil Juraj, ktorému chýbalo veľmi málo, aby sa v poslednom kole udržal s líderskou skupinou. Vlado ostal cca na 60. kilometri utrhnutý na terezíne, a aj napriek veľkej snahe si pelotón už nedoskočil. Etapu dokončil v skupinke s Tomášom, tesne za nimi došiel do cieľa aj Filip.

 

Tomáš v úniku počas 3. etapy.

 

Posledná 4. etapa (82km, 1600m) mala jednoznačný charakter hore-dole – na okruhu sa nachádzalo jedno dlhé, asi 4km stúpanie a jeden dlhý zjazd.V polovici pretekov sa oddelila vedúca skupina, v ktorej sa z nás udržal iba Tomáš. Tomu len tesne unikol výborný výsledok, keď sa v závere pretekov neudržal s najlepšími, no i napriek tomu obsadil 24. miesto. Juraj s Vladom skončili na 50. a 55. mieste, Filip bol 71.

 

Hodnotenie etapového preteku Vysočina trénerom a jazdcom v jednej osobe - Jurajom Karasom:

 

Tento pretek neostáva svojmu názvu nič dlžný a jedná sa o výživnú porciu horských a teda kvalitných kilometrov v prekrásnom prostredí. Tento rok sa k ním pridalo niekedy až neúnosné tropické horko, kedy teplomery ukazovali až 39stupňov. Hoc ja osobne nie som žiadny vrchár, viem, že toto je ten správny pretek, ktorý nás výkonnostne posunie hore a preto býva aj s našou účasťou. O to som radšej, že sme ho všetci dokončili, čo sa minulý rok podarilo len mne. Vlado a Filip sú stále mladí a absolvujú svoju prvú aj cestnú sezónu a vôbec prvý etapový pretek v živote. Tomáš Višňovský navyše ukázal vysokú výkonnosť a potenciál do ďalších rokov, kedy by mal byť v podobne ťažkých etapákoch schopný bojovať o celkové poradie. Hoc sú všetci traja primárne horskí cyklisti v príprave je nevyhnutné využívať aj kvalitný cestársky program.

 

DONOVALSKÝ DRAPÁK – MTB MARATÓN

 

Sobota 8.8. patrila na Donovaloch horským cyklistom. Na trati s dĺžkou 28 kilometrov štartoval RoboSchwarzkopf, ktorý tu zvíťazil celkovo aj v kategórií. Medzi mužmi od 30-39 rokov obsadil 5. miesto Peter Homola.

 

MTB ČASOVKA KUBÍNSKA HOĽA

 

V sobotu sa v Dolnom Kubíne konala horská časovka do vrchu. Trať bola 9 kilometrov dlhá s prevýšením 550 metrov. Tomáš Salák tu obsadil 3. miesto v kategórií 19-39 rokov. Medzi mužmi od 40-49 rokov obsadil 2. miesto Miloš Sopko. Výborne si počínali aj Jurajovi zverenci -Igor Otepka triumfoval v kategórií 50-59 ročných, a Zuzana Dudášová ovládla preteky žien.

 

SLOVENSKÝ POHÁR XCO DONOVALY

 

V nedeľu 9.8. sa na Donovaloch uskutočnilo ďalšie kolo SP v cross country. Keďže väčšina našich jazdcov štartovala na Vysočine, zastupoval nás tu len Tomáš Saláka Robo Schwarzkopf. Tomáš obsadil v kategórií Elite/U23 4. miesto. Robo v kategórií Muži OPEN Veteráni A obsadil 5. miesto.

 

XTERRA CZECH 2015 Prachatice

 

Juraj Tomša sa cez víkend zúčastnil v Prachaticiach pretekov v terénnom triatlone. V celkovom poradí obsadil 18. miesto a v kategórií 20-24 rokov obsadil 1. miesto. Svoje učinokvanie zhodnotil nasledovne: „8. augusta 2015 som štartoval na preteku Svetového pohára v Prachaticiach. Plávalo sa 1,5 km a kvôli horúcemu počasiu boli neoprény zakázané. Z vody som vybiehal na 21. mieste. Počas náročnej cyklistiky, ktorá bola dlhá 36 km, sa mi podarilo predbehnúť niekoľkých pretekárov. Cyklistika bola plná ťažkých zjazdov a stúpaní. Najťažší úsek trati bol podľa mňa od 16 po 28 km, kedy sa prevažne stále stúpalo. Po cyklistike nasledoval beh, ktorý bol tiež veľmi kopcovitý a všetko ešte sťažovalo neskutočné teplo. Beh meral 10 km. Na šiestom kilometri som začal pociťovať kŕče v nohách, ale tie postupne ustúpili a tak som pretek dokončil v čase 3:04:20. V celkovom poradí som obsadil 18. miesto a v kategórii 20-24 ročných 1. miesto, čím som sa kvalifikoval na XTERRA WORLD CHAMPIONSHIP 2015 na HAWAII. Veľké poďakovanie patrí mojej rodine, priateľom, PROefekt teamu, trénerovi Jurajovi Karasovi, ktorý ma dokázal pripraviť na tento náročný pretek, Petrovi Hynčicovi z obchodu CYKLO PetrHynčicaHodonín, ktorý mi vyladil môj bike a taktiež aj všetkým sponzorom.“

 

Juro počas cyklistického úseku.

 

Juro víťazom v kategórií 20-24 rokov.

 

Nasledujúci víkend sa zúčastníme horských aj cestných pretekov. Vo Svite sa budú konať Majstrovstvá Slovenska v MTB maratóne, a to na skutočne náročnej trati s dĺžkou 130 kilometrov, a prevýšením 4800 metrov. Na programe je aj cestný cyklomaratón v Nevericiach, konajúci sa pod názvom Nitriansky cyklomaratón. Mládežníci majú zase na programe Majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike, ktoré sa uskutočnia 16.8.2015 v Žiari nad Hronom.

 

PROefekt

 


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons