Majstrovstvá Slovenska v cross - country 2014

21.7.2014

V horúcom počasí sa 19. a 20. júla uskutočnili v Košiciach Majstrovstvá Slovenska v cross - country. V Sobotu boli na programe šprinty a v nedeľu olympíjska disciplína na technicky náročnom okruhu.

 

Ako prebiehali preteky nám objasnil Tomáš Višňovský:

 

"S rodičmi sme sa dohodli, že pôjdeme na Jahodnú v stredu aby som mal dosť času na trénovanie. Bývali sme v karavane takže zázemie som mal super. Hneď v stredu som stihol na trati odtrénovať. Nachádzalo sa na nej asi 5 strmých kopcov, ktoré dopĺňali hravé točite zjazdy miestami po kameňoch. Nechýbala ani sekcia bikros. Organizátori si na trati dali naozaj záležať. Ako sa blížil víkend pretekári  sa zbiehali.

Majstrovstvá odštartovali v sobotu eliminátorom. Trať sa skladala z bikrosu, pumptracku, lukových výjazdov a lesných kopčekov. Dĺžka bola 800m. Asi najviac sa rozhodovali na bikrose, ktorý obsahoval štyri za sebou idúce dvoj vlny. Skákali ich len bratia Lamiovci a Filip Sklenárik. V tomto poradí skončila aj kvalifikácia, kde vyhral Mišo pred Ferom. Ja som bol piaty, čo nebolo až také zlé. Pretek pokračoval vyraďovacími súbojmi, kde sa vždy na štart postavili štyria pretekári. Postupne sa mi podarilo prepracovať do semifinále, v ktorom som štartoval s Mišom, Ondrejom Glajzom a Maťom Haringom. Skončil som tretí a do finále som sa nedostal. Zostal som v boji o piate miesto, ktoré som obhájil. Vyhral Mišo Lami pred Filipom Sklenárikom a tretí bol Mišo Bušfy.

 

 

V nedeľu bol na pláne XCO pretek. Elita mala vypísaných 6 kôl. Po rozjazdení som zistil, že moje nohy nie sú až také svieže ako by som si predstavoval a šprinty deň pred boli cítiť. S malou dušičkou som sa postavil na štart a čakal som na výstrel. Hneď od štartu nasledoval strmý výjazd, v ktorom sa mi darilo isť s najlepšími. Do prvého zjazdu som vchádzal ako tretí. Nasledoval prechod cez depo a znova strmý výjazd. Tam som sa však prepadol na piate miesto, keď ma obehol Jozef Bebčak a Fero Lami. Odskočili mi asi na 10 metrov. V polke kola som videl ako sa predomnou ťažko zo zeme dvíha Jozef ktorý padol v zradnom prašnom zjazde. Fero mi po prvom kole odskočil na 20 sekúnd, ktoré ďalej navyšoval aj vďaka svojej zručnosti na bikrose. V piatom kole mi otec kričí, že odstup na Fera je stále rovnaký - okolo jeden a pol minúty. Snažil som sa držať konštantné tempo. Cítil som však, že mi chýba akási ta pomyselná iskra. V poslednom kole som si ale povedal že to už asi len udržím do cieľa. Moje nohy už toho mali naozaj dosť. Do cieľa som prišiel na štvrtom  mieste. Suverénne vyhral Michal Lami pred Maťom Haringom. So štvrtým miestom som spokojný, aj keď viem že som mohol isť aj lepšie, ale o tom je šport v ktorom nejde všetko vždy podľa plánov a možno preto je taký zaujímavý. "

 

 

 

A takto sa pozeral na preteky Filip Sklenárik:

 

"Majstrák Slovenska", preteky na ktoré som sústreďoval všetku svoju pozornosť tuto sezónu, navyše to vyšlo opäť na Košice . Trať sme si mohli ušiť pekne na seba, čo sa nám v podstate aj podarilo. Veľké skoky, ktoré skákalo max. 5 jazdcov, žiadne dlhé tiahle výšlapy, žiadne roviny a rýchle a technické zjazdy. Na trati som sa namakal asi mesiac každý deň  ale oplatilo sa - bola perfektná. Sobota - preteky v šprintoch , kde som minulý rok skončil už v štvrťfinále, takže som do toho veľkú nádej nevkladal, ale predsa sa dali nabrať nejaké tie body. Prekvapivo  v kvalifikácii sme boli len traja, ktorí skákali skoky takže to vyšlo na tretí flek, čo som sa potešil a veril som že to tak dotiahnem do konca. Najdôležitejšie bolo dobre vyštartovať a vojsť prvý do pumptracku. Potom komu sa to podarilo mal prakticky vyhraté. Mne sa to rozjazdu za rozjazdou darilo a tak som sa dostal do finále kde sme bojovali Ja, Mišo Lami, Glajza ml. a Mišo Bušfy. Odštartoval som najlepšie aj do pumtracku som vchádzal prvý, avšak v lese na vlnkách mi padla reťaz a kým sa mi podarilo ju nahodiť naspať, Mišo Lami bol predomnou. Ešte som sa ho snažil došprintovať, no nepodarilo sa a tak nakoniec druhý flek a veľká spokojnosť. Iba trošku sklamanie že to mohla byť ešte dráma, keby mi ta reťaz nespadla :) .

 

 

Nedeľa. Preteky, na ktoré som sa dlho pripravoval, bike pucoval do poslednej skrutky a všetko vylaďoval do detailov. Rozjazdený som došiel na štart asi tak 2 min pred limitom, keď sa ma zrazu pýtal kamarát , že kde mám číslo? Okamžite som sa rozbehol k autu, nahodil číslo a na štart som nabehol rovno v päťke zóne. Odpískané . Vyštartoval som ako na eliminátore a na prvých 300 metroch som už mal 10-sekundový náskok. Prišli sme do zjazdu a už sme dorazili prvých eliťakov.  Tak sme sa držali prví dvaja juniori za sebou a tak sme šli až kým sme prišli k padnutému stromu obloženému kameňmi, kde náhodou niekto otočil kameň. Ja som si povedal že to nebudem skákať, aby som nedostal defekt. Len to prejdem a presne tam som ten defekt aj dostal. Tak bike na plece a utekať do kopca, dole z kopca, po rovine a dlhým zjazdom až do depa. Medzitým som padol na 9. miesto. Rýchlo som si prehodil rezervu a dal sa na stíhaciu jazdu. Kolo po kole som sťahoval a jazdil najrýchlejšie stopy čo som mal najazdené, aby som to dohnal. V poslednom kole som bol za 2. juniorom 30 sekúnd . Tlačil som hranu a dobehol som ho, no v poslednom zjazde ma za nič nechcel pustiť a nedalo sa ho predbehnúť. Posledná zákruta pred cieľom a zvnútra sa mi ho podarilo obehnúť, no po dlhej stíhačke mi neostali sily na záverečný špurt a tak o dĺžku biku som odišiel zničený s tretím miestom. Neskutočne ma to mrzí, že som si to miesto nenajazdil poriadne a kvôli tomu mi ušiel titul majstra a body do UCI rebríčka. Celkovo pretek bol výborne zorganizovaný, trať pekne technická a rýchla takže hodnotím veľmi pozitívne a do budúcej sezóny sa teším ako ponaháňam U23-károv.

 

Hodnotenie Tomášovho a Filipovho trénera Juraja Karasa:

XCE (cross country - šprinty)

Filip ukázal svoje technické preddispozície a potvrdil mi, čo som o ňom vedel - že je veľmi silný v anaeróbnom výkone. Na tejto silnej stránke staviame, avšak zároveň s ňou musíme pracovať opatrne, aby sme ju neutlmili, alebo ho nepretrénovali. Naozaj škoda, technického zaváhanie v polovice trati, kedy mu spadla reťaz. Avšak jazdcova chyba.

Tomášové 5. miesto vzhľadom na okolnosti sľubný prísľub do budúcnosti aj v tejto zaujímavej disciplíne horskej cyklistiky.

 

XCO (cross country) 

Filip už posledný mesiac ukazuje a potvrdzuje, že patrí ku slovenskej špičke vo svojej juniorskej kategórii. S ničím iným ako so zlatom sme spokojní byť nemohli. Jeho výkon bol skvelý, až na defekt.. ktorý tiež musíme pripísať chybe jazdca, rovnako ako nepripravenosť v podobe absencii bombičky. Avšak nič sa nedeje, keďže vieme, že bojov o titul má Filip pred sebou ešte veľa :)

Tomáš zajazdil veľmi slušný pretek, hoc na medailu to v domácej konkurencii silných bratov Lamiovcov už nevydalo.

 

S oboma chlapcami je pred nami ešte veľky kus práce a cesty, ktorá by mala vyústiť v to najlepšie čo sa z nich bude dať vydolovať :)

 

Ďaľší víkend sa ja s Tomášom Višnovským postavíme na reprezentačný štart troch jednorázových cestných pretekov pod hlavičkou UCI. Je to ďaľší krok ku komplexnému posúvaniu naších výkonnosti smerom nahor.

 

 

Videá Tomáša Višňovského z nedeľného XCO:

 

 

 

Celkové výsledky XCE TU

Celkové výsledky XCO TU

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons