Kráľmi Záhoria MTB štafiet aj naši pretekári

15.4.2015

V sobotu 11.4.2015 sa pretekári PROefekt teamu zúčastnili v Skalici na pretekoch s názvom Kráľ Záhoria MTB maratón štafiet. Išlo o štafetové preteky dvojíc, kde obaja členovia tímu absolvovali jeden okruh s dĺžkou 25km. PROefekt team bol zastúpený tromi dvojicami: Tomáš Salák-Tomáš Višňovský, Filip Sklenárik-Matej FačkovecVlado Hojdík-Robo Schwarzkopf. Dvojica Tomášov obsadila v absolútnom poradí 2. miesto a  zvíťazila v kategórií K1(súčet veku oboch jazdcov pod 50 rokov). V tej istej kategórií skončili Filip s Fačkom na 3. pozícií, absolútne skončili štvrtí. Vlado s Robom boli spomalení technickými problémami prvého menovaného, čo napokon stačilo len na 7. miesto celkovo, a 3. v kategórií  K2(súčet veku od 51-100 rokov).

 

Tomáš Višňovský naháňa vedúceho Fojtíka.

 

Filip Sklenárik s Tomášom Salákom v závese.

 

Vyjadrenie Tomáša Saláka: Na štart som sa postavil po prvý krát v roli jedného z favoritov, čo bol určitý tlak na ktorý niesom zvyknutý.Hneď po štarte z čelnej skupiny ušiel najväčší favorit-Fojtík a ja som myslel,že ho ako skupinka dobehneme, keďže úvod bol dosť na vetre. Nepodarilo sa to a od prvého kopca sme ho už nevideli. Pokúsil som sa odpútať od prvej skupinky a začať ho stíhať, po prvom zjazde sa ku mne pridal aj Filip Sklenárik. V druhom kopci sa nám ho dobehnúť nepodarilo a tak sme si aspoň užili záverečný krásny XCO okruh a odovzdali sme štafetu na 2. a 3. mieste so stratou okolo minúty na lídra. Prvý horský pretek som si naozaj užil!

 

Vyjadrenie Vlada Hojdika: Od štartu sa mi išlo veľmi dobre. Spolu s Filipom a Tomášom sme sa držali v čelnej skupine, a snažili sa dotiahnuť vedúceho Fojtíka. V jednom stúpaní asi na 8. kilometri Tomáš atakoval a keď som sa snažil ísť mu do závesu, tak som pri radení zasekol reťaz. Nemohol som s ňou ani pohnúť a kým som dal všetko dokopy stratil som dobré 3-4 minúty. Potom som až do cieľa išiel totálny šrot, ale občas ma dosť spomaľovali ostatní pretekári. Napokon som počas pretekov prišiel na to, že som zlomil aj špicu na zadnom kolese, takže som bol nakoniec rád, že som vôbec došiel a odovzdal štafetu Robovi.

 

 

Vyjadrenie Filipa Sklenárika: Pretek sme odštartovali pekne zostra stúpaním po zvážnici na protivetre kde sa odtrhol Fojtík a vzhľadom na podmienky sme počítali s tým, že dlho nevydrží. Naopak, vydržal a napriek snaženiu sme ho už nedobehli . Od skupiny sa odtrhol aj Tomáš Salák, ktorý sa držal cca 30m pred skupinou kde som zotrval už len ja, keďže Vlada postihli technické problémy. Na vrchu stúpania som už bol len v trojčlennej skupine, ktorú som utrhol na začiatku zjazdu. Potom som dobehol Tomáša a spolu sme došli až po XCO okruh kde som sa mu snažil ešte trochu vzdialiť a odovzdával som na celkovom 2.mieste. S pretekom a svojim výkonom som spokojný a už sa teším na ďalšie preteky.

 

Vyjadrenie Mateja Fačkovca: Bol to môj prvý MTB pretek v sezóne, takže som bol trochu nervózny. Filip mi odovzdal štafetu na 2.mieste. Vedel som, že Višňa je len pár sekúnd za mnou, tak sme sa počkali, aby sme na dlhom tiahlom úvodnom stúpaní spolupracovali a začali sťahovať stratu na vedúceho Fojtíka. Na konci stúpania som už nedokázal držať tempo s Tomášom a odtrhol ma. Až po nájazd do XCO okruhu som si išiel svoje tempo, ale tu sa zozadu na mňa dotiahol Martin Škopek . V poslednom zjazde som bohužiaľ spadol a prišiel o možnosť bojovať o 3.miesto. S mojím výkonom som spokojný, išlo sa mi veľmi dobre, mrzí ma že sme mojou chybou prišli o celkové 3.miesto.

 

Vyjadrenie Roba Schwarzkopfa: Na pretek som sa veľmi tešil,pretože som chcel zistiť ako na tom ´po zime som.Po predaní štafety som vyrazil na trať sám,nemal som s kým spolupracovať.Začiatok sa mi išiel pomerne ťažko a ešte som chytal nepríjemný vietor.Po chvíli som sa dostal do tempa a až do cieľa sa mi išlo výborne, a napokon som stihol ešte predbehnúť aj zopár pretekárov.

 

Vyjadrenie Tomáša Višňovského: Štafetu som prebral na treťom mieste a hneď som sa spojil s Matejom Fačkovcom, ktorý ma užčakal. Celýúvodný asfaltový kopec sme sa striedali a snažili sa minimalizovať stratu a prvéhoFojtíka. Pri nájazde do prvého kopca v teréne som sa oddelil a pokračoval som v stíhacej jazde. Na najvyššom vrchole trate, čo bol aj posledný kopec pred záverečným XCO okruhom som strácal 30 sekúnd, čo sa mi zdalo už nemožné stiahnuť, a tak som zvyšok trate išiel tréningovo.

 

Nakoľko sa jednalo o prvý MTB pretek v sezóne, mohli sme si otestovať formu v teréne. Trať bola naozaj skvele pripravená, a obsahovala minimum nudných úsekov. Záverečná sekcia trate na cross country okruhu už bola len čerešničkou na torte. Z hľadiska výsledkov treba objektívne povedať, že to mohlo byť ešte o niečo lepšie, ale nie vždy všetko klape na 100%. Najbližšie nás čaká budúci víkend v sobotu Svätojurský maratón a v nedeľu 1. kolo Slovenského pohára  XCO v Turčianskych Tepliciach, kde sa budeme snažiť dosiahnuť ešte lepšie výsledky.

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons