Dlhodobá spolupráca trénera Juraja Karasa a zverenca Tomáša Višňovského vyústila v silné predstavenie na Cape Epic 2017

2.4.2017 | priemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnotenie

Dlhodobá spolupráca trénera Juraja Karasa a zverenca Tomáša Višňovského vyústila v silné predstavenie na Cape Epic 2017

VIAC AKO 690 KILOMETROV S PREVÝŠENÍM 15.400 METROV MÁ ZA SEBOU TOMÁŠ VIŠŇOVSKÝ. JAZDEC PROEFEKT TEAMU SA NA ŠTART NAJPRESTÍŽNEJŠÍCH MTB ETAPOVÝCH PRETEKOV CAPE EPIC POSTAVIL V TÍME MITAS SUPERIOR SPOLU S ČESKÝM KOLEGOM FILIPOM ADELOM. V OBROVSKEJ KONKURENCII 650 DVOJÍC Z CELÉHO SVETA DOKÁZALI POČAS ÔSMYCH DNÍ VYBOJOVAŤ 16. MIESTO CELKOVÉHO PORADIA A V POSLEDNEJ, ÔSMEJ ETAPE DOKONCA ATAKOVAŤ NA PÓDIUM.

Tomáš s Filipom po výborne zvládnutej poslednej etape.

Cape Epic každoročne priťahuje pozornosť veľkých mien z oblasti horskej cyklistiky. Nebolo tomu inak ani tento rok. Tomáš Višňovský mal na týchto pretekoch svoju premiéru a štartoval ako prvý elitný Slovák. Na ich zvládnutie a úspešné dokončenie, tak ako sa to podarilo dvojici s našim Tomášom, je treba súhru výbornej fyzickej prípravy, psychickej vyrovnanosti, dobre fungujúcej techniky, šťastia a mnohých ďalších okolností. Tomáša a jeho tímového parťáka Filipa Adela ale občas zrádzala technika a s tým súvisiaci unikajúci čas. Aj preto je šestnáste miesto celkového poradia a 4. miesto v poslednej etape obrovským úspechom.

Tomášovi sme po pretekoch položili niekoľko otázok:

Tomáš, ako vnímaš výsledok?

S výsledom som spokojný. Aj keď nebyť technických problémov, mohlo to byť oveľa lepšie. Ale to patrí k športu.

 

Ako sa ti išlo?

Zo začiatku etáp to bolo dosť náročné, išlo sa veľmi vysoké tempo. Nebol som ešte rozpretekaný a bolo to cítiť. Postupne som sa ale dostával do tempa a cítil som,  že v závere etapáku sme dosť silní a mohli by sme to pretaviť do dobrého výsledku. Charakterovo sa etapy javili ako veľmi ťažké. Strmé technické výjazdy, veľa piesku, kameňov a prachu. Častokrát som poriadne nevidel kadiaľ zjazďujem. Do toho ešte 35 stupňové teplo.

 

Kto bol v tíme? Kto sa o vás staral?

Tím pozostával z 2 pretekárov, manažéra a fotografa. Staral sa o nás manažér Lukáš Vlach, ktorý nám robil aj servis aj zabezpečenie.

 

Ako si sa  dostal k tímu? Oni ťa oslovili alebo ty ich? Poznali ste sa už predtým?

Ponuka prišla z ich strany, koncom novembra.  Vtedy som jazdil ešte cyklokros. Veľmi ma to prekvapilo a zároveň potešilo. S chalanmi som sa už poznal, párkrát sme sa stretli na pretekoch na Slovensku i v zahraničí.

 

Ktorá časť bola pre teba najťažšia? Fyzicky, psychicky.

Fyzicky to bolo určite začiatok etapáku, prvé dve etapy. Kde naozaj bolo cítiť,  že iní pretekári už majú v nohách pár prípravných pretekov. Psychicky asi len smolné momenty defektov, kedy sme strácali dosť času. To nás ale namotivovalo do v poslednej etapy, kde sme zajazdili najlepší výsledok.

 

Aký program budeš mať teraz ďalej?

Uvidíme ako sa mi podarí zregenerovať a následne sa poradím s trénerom.  Máme v pláne pár ťažších pretekov v zahraničí, aj maratóny aj cross country.  Všetko však budeme smerovať k Majstrovstvam Európy a sveta.

Tomášov výsledok a prípravu zhodnotil aj Juraj Karas, tréner a manažér tímu PROefekt a zároveň jeden z trénerov slovenskej MTB reprezentácie: „Ukázalo sa, že náš koncepčný tréning prináša výsledky vysoko nad naše očakávania. S Tomášom sme po ukončení cyklokrosovej sezóny dali kratší  oddych od bicykla. Počas zimy sme sa venovali​ silovej príprave aj skialpinizmu, pričom sme nezabúdali ani na špeciálnu prípravu na bicykli. Každý tréning mal jasne stanovenú štruktúru a konkrétny zámer. Februárová diagnostika Tomáša a Filipa Adela bola východiskom pre naplánovanie ďalšieho tréningu. Potom už nasledoval kemp na Mallorce, kde bolo dôležité, zladiť ich spoluprácu jazdecky aj po psychickej stránke. Po Mallorce sa obaja zúčastnili ďalšej diagnostiky, aby sme videli podrobné zmeny v ich výkonnostiach a vyladili ich športovú formu. Tú chalani zužitkovali v poslednej etape, kde dokázali poraziť aj také esá svetovej cyklistiky, ako je Kulhavý  a Sauser. Veríme, že aj tento výsledok nám pomôže nájsť titulárneho sponzora, aby sme športovcom v našom tíme dokázali zabezpečiť ešte lepšie podmienky.“

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons