Andrea Juhásová majsterkou Slovenska v MTB maratóne

20.5.2013

 

Cez víkend 18-19.5 boli najdôležitejším pretekom majstrovstvá Slovenska v MTB maratóne, kde PROefekt team opäť uspel. Pretekári, ktorí sa nezúčastnili majstrovstiev slovenska v MTB maratóne štartovali na Merida Road Cupe v Sabinove alebo Leitha Berg Radmarathone v susednom Rakúsku.

 

18.5.2013 Majstrovstvá Slovenska v MTB maratóne, Dolná Mariková

 

Vrchol maratónskej sezóny sa konal v obci Dolná Mariková pri Púchove. Organizátori pripravili krásne technické trate. Bohužial pretekárom dážd znemožňil 100% - tné vychutnanie si trate. Na štart sa napriek nepriaznivému počasiu postavili sestry Juhásové, ktoré štartovali na maratónskej 64 kilometrovej trati. Ďalší pretekári PROefekt teamu Tomáš Višňovský, Helmut Posch a Michal Aftanas štartovali na polmaratóne dlhom 40 kilometrov.

 

Prvé kilometre absolvovali pretekári po asfalte

 

Cieľom Andrei aj Zuzany bolo vyhrať majstrovský titul a poraziť tak všetky konkurentky, ktoré stáli na štarte. Andrea bola v sobotu neporaziteľná a preteky vyhrala systémom štart - cieľ. Jej pocity nám opísala takto:

 

Andrea Juhásová si ide pre titul majsterky Slovenska v MTB maratóne

 

"Na štart som sa postavila s tým, že sa posnažím vydať zo seba maximum a získať titul Majstra Slovenska. Hneď po štarte som sa držala čo najviac vpredu balíka, lebo som vedela, že hneď po prvom stúpaní po lúke nasleduje singel a ťažko sa v ňom bude predbiehať. Prvé stúpanie po lúke som išla výborne, do lesa som vchádzala ako prvá žena a ani blízko za sebou som nevidela žiadnu ďalšiu súperku. Trať bola technická, ale sadla mi. Blata v prvom okruhu nebolo veľa, skoro všetko som išla v sedle biku. Po nájazde do druhého kola to bolo už horšie, výjazdy boli blatové, blato sa lepilo a bolo potrebné aj tlačiť. Aký mám náskok som vôbec netušila, tak som išla stále čo to dá! V ďalšej časti trati bolo vidno dosť veľa pred aj za seba. Za mnou bolo len pár mužov, tak som si svoju vedúcu pozíciu už len strážila. Podarilo sa mi vyhrať systémom štart - cieľ. Som veľmi rada, že spolupráca s Jurajom prináša ďalšie zlepšenie mojej výkonností a posúva ma stále ďalej."

 

Zuzana Juhásová na trati

 

Jej víťazstvo je o to cennejšie, že porazila kvalitné konkurentky  Michaelu Malárikovú (CK SKI-BIKE SPORTMED Bratislava) a Líviu Hanesovú (CK Banská Bystrica). Porazila aj svoju sestru Zuzanu Juhásovú, ktorá obsadila výborné 2.miesto a stala sa tak vicemajsterkou Slovenska v MTB maratóne.

 

Andrea a Zuzana Juhásová na pódiu

 

Na 40 kilometrovej trati mal PROefekt team tiež výborne rozbehnuté preteky hlavne vďaka Tomášovi Višňovskému, ktorý išiel na prvom mieste. Bohužial v priebehu pretekov roztrhol reťaz a musel odstúpiť.

 

Tomáš Višňovský na prvom mieste ešte pred technickými problémami

 

Podobný osud postihol aj Helmuta Poscha, ktorý išiel svoj štandartný výkon okolo 5. miesta v kategórií, ale po dvojnásobných problémoch so sedlovkou a následne rozseknutej galuske nemohol pokračovať.

 

Helmut Posch po vyriešení problémov so sedlovkou stíha svojich súperov, ale rozseknutá galuska mu to znemožní

 

Michal Aftanas preteky dokončil na šiestom mieste v kategórii muži 19-29r. vďaka konštantnému výkonu počas celých pretekov a so svojim výkonom bol spokojný.

 

Michal Aftanas sa teší z dobrého umiestnenia - 6. miesto v kategórii

 

Kompletné výsledky nájdete TU

 

19.5.2013 Leitha Berg Radmarathon, Purbach am Neusiedlersee

 

V nedeľu sa v susednom Rakúsku konal tradičný cestný maratón Leitha Berg Radmarathon, ktorý je známy svojimi dvomi stúpaniami na 40 kilometrovom okruhu, ktorí pretekári absolvujú dva alebo tri krát. Pretekov sa z PROefekt teamu zúčastnili Filip Lašut, Andrej Grujbár a Helmut Posch, ktorí štartovali na 120 kilometrovej trati a Peter Ďuriač štartujúci na 80 kilometrovej trati. PROefekt team sa prvý krát vo svojej histórii zúčastnil aj súťaže tímov.

 

Na štarte pretekov bola veľká tlačenica, pretože o víťazstvo sa chcelo usilovať viac ako 600 pretekárov! Hneď po štarte sa rozbehlo vysoké tempo na "terezíne" a všetkým pretekárom pred prvým kopcom ubudlo veľa síl. V prvom, takmer 6 kilometrovom stúpaní rýchlosť neklesla pod úroveň 30km/h a všetci pretekári si museli siahnuť na dno síl. Toto tempo rozdelilo pelotón do mnohých skupiniek. V prvej skupine sme mali Filipa Lašuta a Andreja Grujbára. V druhej skupinke sa nachádzal Helmut Posch. 

 

Po troch kolách a šiestich prekonaných stúpaniach prišiel do cieľa Filip Lašut na výbornom 5. mieste v kategórii ELITE muži, len 4 minúty za víťazom. Andrej Grujbár dokončil preteky na 17. mieste a Helmut Posch na 20.mieste v kategórii.

 

Najväčšie nádeje sme ale dávali súťaži tímov, pretože sme všetci traja pretekári dosiahli slušné umiestnenia. Nakoniec PROefekt team v konkurencii 12 rakúskych tímov skončil na vynikajúcom druhom mieste.

 

Peter Ďuriač 80 kilometrovú trať dokončil na 37. mieste v kategórii muži nad 45 rokov.

 

Kompletné výsledky nájdete TU

 

18-19.5.2013  O pohár primátora mesta Sabinov

 

V Sabinove sa konali cestné preteky zaradené do série Merida Road Cup. Pretekov sa z PROefekt teamu zúčastnili Milan Tupý a Ján Subovits.

 

V sobotu sa konalo kritérium na technickej trati v Sabinove. Viac nám o pretekoch povedal Ján Subovits:

 

"Kritérium bolo veľmi náročne. Postaral sa o to silný nárazový vietor a až 3225 metrov dlhý technický okruh, ktorý zahŕňal kopček so 17 metrovým prevýšením. Hneď po štarte sa nahodilo vysoké tempo ktoré sa striedalo s oddychovými pasážami. Mne toto striedavé tempo vôbec nevyhovovalo, preto som sa snažil získať náskok pred skupinou. Súperi si ma strážili a nedovolili mi to, preto som sa rozhodol zobrať čo najviac bodov na bodovačkách. Nakoniec mi počet bodov stačil na pekné 3. miesto"

 

Darilo sa aj zverencovi PROefektu Milanovi Tupému, ktorý vo svojej kategórii opäť zvíťazil.

 

Milan Tupý víťazom svojej kategórie na 2.kole Merida Road Cupu v Sabinove

 

V neďelu sa konali preteky jednotlivcov s hromadným štartom, ktoré mali cieľ na vrchole prudkého stúpania. Viac nám o pretekoch povedal Ján Subovits:


"Na nedeľňajší pretek jednotlivcov som sa tešil viac, pretože cieľ bol umiestnený na kopci s 22% stúpaním a takéto dajazdy do cieľa mám rád. Preteky taktiež znepríjemňoval nepríjemný premenlivý vietor. Trať bola krátka, málo členitá a rýchla. Aj napriek niekoľkým pokusom o únik z balíka, ktorých som sa zúčastnil sa pod záverečné stúpanie doviezla početná skupina a rozhodovalo sa až v posledných kilometroch strmého stúpania. Zo začiatku stúpania som sa držal na tretej pozícií a šetril sily na posledný kilometer, ktorý bol najstrmší. Ten som potom išiel na doraz. Výsledok bol 1. miesto a celkovo za obidva dni výhra pohára primátora mesta Sabinov."

 

Ján Subovits víťazom 3. kola Merida Road Cup v Sabinove

 

Opäť ale neostal jediný úspěsný pretekár PROefektu a Milan Tupý zvýraznil úspech PROefektu víťazstvom vo svojej kategórii. Svoje účinkovanie cez víkend zhodnotil takto:

 

 "Tak v Sabinove som vyhral, čo sa dalo. V sobotu kritérium, v nedeľu pretek. Cieľ bol v 10 km stúpaní, na konci to bolo ťažké aj pešo. Momentálne to ide dobre."

 

V konečnom poradí pretekov O pohár primátora mesta Sabinov zvíťazil Ján Subovits

 

Kompletné výsledky z kritéria nájdete TU

 

Kompletné výsledky z preteku jednotlivcov nájdete TU

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons