2. kolo Slovakia Ring Road Cupu v znamení úspešného úniku Helmuta Poscha

30.8.2013

Minulé kolo Slovakia Ring Road Cupu bolo pre PROefekt team úspešné a preto sme sa tešili na účasť aj na druhom kole pretekov. Napriek oslabenej zostave o hlavných lídrov tímu, sme nemali príliš vysoké ambície.

 

odštartované

 

Preteky boli súčasťou XCR Specialized Cupu  a preto sa stretla v Orechovej Potôni medzinárodná konkurencia zo Slovenska, Česka, Rakúska a Maďarska. Najväčšie zastúpenie mali pretekári z CK Banská Bystrica a pretekári KAKTUS BIKE - TEAM Bratislava. Z PROefekt teamu sa zúčastnili pretekov pretekári Helmut Posch, Pavol Dohnányi, Patrik Spanyo a Peter Ďuriač. Tretie miesto z prvého kola neobhajoval Juraj Karas kvôli miernemu prechladnutiu a tak prišiel iba koučovať (viac o minulom kole pretekov TU). Naproti tomu, prvé miesto obhajoval špecialista na takýto typ pretekov, Zdeňek Mlynář (Bikezone.cz). Pretekári PROefekt teamu nemali medzi sebou žiadneho vyloženého špurtéra a preto tréner učil nasledovnú taktiku: Strážiť si silných pretekárov, zachytávať všetky úniky, aby nikto neušiel bez nich a v prípade spoločného dojazdu pomôcť Pavlovi Dohnánymu v záverečnom špurte.

 

Hneď od začiatku sa vytvorilo niekoľko neúspešných únikov a v žiadnom z nich PROefekt nechýbal. Až v tretine pretekov sa odpútala skupina od hlavného poľa a postupne získavala náskok. 

 

Peter Ďuriač sa pokúšal zúčastniť úniku v prvých okruhoch

 

V tejto skupine bolo najprv 8 pretekárov a vysokým tempom sa nakoniec vyčlenila 6 - členná skupina. V skupine sa nachádzal náš pretekár Helmut Posch a preto mal PROefekt team výborne rozohranú taktiku. Spolu s ním sa do úniku pustili Daniel Klúčik, Martin Šmýkal (AŠK Inter Bratislava), Peter Ochsenhofer (ARBÖ Elektro Merl Bruck/Mur), Miroslav Krejčí (eurofoam sport team) a Martin Wachs (PŠK REPROGAS).

 

Helmut Posch na "špici" úniku

 

Ako sa vytvoril únik nám povedal Helmut:

"Na konci tretieho kola sa odčlenilo viacero pretekárov práve v čase, keď som bol nepríjemne zavretý pri krajnici a nemohol som tak ihneď reagovať na nástup. Všimol som si, že tam nikto od nás nie je a preto som sa musel zo zovretia rýchlo dostať a skupinku doskočiť. To sa mi podarilo celkom ľahko a zahnal som tak to najväčšie nebezpečie. Po chvíli vysokého tempa som si všimol, že v skupine sú šikovní pretekári ako Daniel Klúčik alebo Martin Šmýkal a začal som veriť, že by sme mohli dôjsť ďaleko."

 

Pavol Dohnányi a Patrik Spanyo kontrolujú situáciu v stíhacej skupinke

 

V úniku nebol nikto z CK Bánska Bystrica ani z KAKTUS BIKE - TEAM Bratislava. Hlavný favorit pretekov, Zdeňek Mlýnař, sa tiež nachádzal v hlavnom poli a očakávalo sa, že pelotón sa zformuje a skupinku začne stíhať. Takýto scénar aj nastal a 3 kolá pred koncom to vyzeralo, že pelotón únik pohltí. Ako to prebiehalo v týchto ćastiach pretekoch komentuje Helmut Posch:

 

6 - členná skupina v úniku

 

"Prvé kolá v úniku sa mi nešli najlepšie a začal som mať obavy o to, aby som sa v nej vôbec udržal. Naštastie tréner Juraj Karas ma mohutne povzbudzoval a to mi v každom prejazde okolo neho odpočítalo tak 1 mmol laktátu z krvi :). Aj vďaka Jurajovi som sa rozbehol a nohy sa mi roztočili. Všimol som si, že v skupine som pravdepodobne najslabší a preto som na špici ostával iba veľmi krátko a nevydával sa zo všetkých síl, pretože som si nemohol dovoliť od skupiny "odletieť". Vďaka tomu som šiel celý čas s maličkou rezervou pre ten prípad, že by som chytil dieru kvôli vetru, pádu alebo taktizovaniu. Posledné kolá boli naozaj hektické, pretože situácia v pelotóne sa neustále menila a nikto nevedel, či sa nám podarí dotiahnuť únik do konca. V závere som ale jednoznačne vedel, že musím šestici újsť, aby som mal śancu na prvé miesto. To sa miesto mne, podarilo Danielovi Kľúčikovi a dotiahol to až do cieľa. V špurte som takticky aj fyzicky nestačil a obsadil som tak 5. miesto. Najväčšia vďaka patrí Jurajovi, ktorý mi zapožičal jeho kolesá a oduševnene ma povzbudzoval celé preteky."

 

Pavol Dohnányi dokončil preteky v špurte hlavnej skupiny na 17. mieste a Patrik Spanyo na 27. mieste.

 

Tréner pretek hodnotí:

Toto bol jednoducho Helmutov deň. Na diagnostike z predchádzajúceho dňa sme videli, že sa nám podarilo posunúť anaeróbny prah v priebehu sezóny ešte o 0,3 W/kg, z čoho vieme usúdiť, že práve konštantne držané vysoké tempo Helmutovi ešte viac sedí. Taktiež mu to dodalo potrebnú sebadôveru, ktorú sme umocnili poriadnymi kolesami :) Jeho aktívny pretekový prejav bol vynikajúci a ja som sa pri trati cítil ako na zápase NHL :) Aj keď cítil, že bol zo skupinky najslabší, nevdzal sa a bojoval až do konca o víťazstvo. Jednoznačne to hodnotím ako najlepší Helmutov výsledok a výkon vôbec. A som zaň radšej ako keby som štartoval ja a eventuálne pretek vyhral.

Kvalitné výkony podali aj Pavol a Patrik, ktorí v priebehu preteku zdatne sekundovali v minulosti silnejším pretekárom ako sú oni. 

Peter Ďuriač ukázal svoju bojovnosť a neodolal si vyskúšať, aké to je byť za tými najlepšími, hoc len chvíľu :)

 

Pozitívny dojem z preteku pokazilo len nezvládnuté jednoznačné oznámenie o poslednom kole. Iba faktograficky poznamenám, že nie je v poriadku keď sa o zvonenie do posledného kola "stará" pretekár, ktorý pretek nedokončil a nemá tam čo robiť. Organizátorom držím palce a budem veriť, že sa z chýb poučia. A tento pretek s veľkým potenciálom si v česko-slovenskom seriáli XCR Cup vybuduje tradíciu ktorej sa budeme všetci radi zúčastňovať! 

 

Pavol Dohnányi v špurte o 6. miesto
 

Helmut Posch len deň pred pretekom absolvoval výstupné konco-sezónne diagnostikovanie, ktoré v septembri čaká každého PROefekťáka. Mimo neho tiež podstúpil nastavenie posedu na bicykli PROefekt GEOMETRY FIT.

A či mu to pomohlo už v tomto preteku nám povedal Helmut: "Po viacerých narážkach na môj nesprávny posed, o ktorom som si ja ale vôbec nemyslel, že je nesprávny, som konečne absolvoval u Juraja PROefekt GEOMETRY FIT. Na druhý deň, doobeda pred pretekmi, som sa bol previesť na bicykli kvôli doladeniu detailov nového posedu. Po vídení z domu som mal zmiešaný pocit a bicykel sa mi neovládal ideálne. Po 10 minútach jazdy som si ale zvykol a absolútne som zabudol na to, že moj posed sme značne zmenili. Pri predošlých pretekoch som mal pravidelné tuhnutie krčnej chrbitce, driekového svalu a tuhnutie prstov na nohách. To sa mi včera celý deň vyhýbalo a vďaka tomu som si mohol svoju koncentráciu udržať až do konca. Neočakával som, že efekt sa dostaví už tak skoro a pomôže mi ako v komforte tak aj ku výkonu na bicykli."

 

Helmut Posch a jeho doladený posed po PROefekt GEOMETRY FIT

 

Kompletné výsledky nájdete TU

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (2)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons