Začiatok sezóny vo víťaznom ťažení

22.4.2015

Sezóna sa začala a PROefekt team sa zúčastnil na viacerých podujatiach. Na začiatok sezóny sa nám hneď podarilo zvíťaziť a odniesť si viacero pódiových umiestnení.

 

Dňa 18.4.2015 sa PROefekt team predstavil  na ŠKODA Svätojurskom MTB maratóne, ktorý bol prvým kolom ŠKODA BIKE OPEN TOUR. Na strednej trati s dĺžkou 42 kilometrov súverenne triumfoval Tomáš Višňovský s časom 1:41.20. Za ním skončil na 4. mieste Vlado Hojdík so stratou 2 a pol minúty, a šiesty finišoval Tomáš Salák (+4:43). Víťazstvo sme zaznamenali aj medzi ženami, keď v kategórii Masters B zvíťazila naša Zlatica Muchová. V rovnakej vekovej kategórii sa medzi mužmi umiestnil Miloš Sopko na 2.mieste.

Zastúpenie sme mali aj na krátkej, 20 kilometrovej trati, kde s prehľadom zvíťazil Filip Sklenárik.

 

Celkové výsledky ŠKODA Svätojurský MTB maratón 2015

 

štart

Tomáš V. na čele pretekov

 

pódium kategórie muži 19 - 39 r.

 

O deň neskôr, v nedeľu 19. apríla bolo na programe 1. kolo Slovenského pohára v cross country, ktoré sa konalo v Turčianskych Tepliciach. Pretekalo sa na hravom technickom okruhu, plnom korenistých úsekov a krátkych, výbušných stúpaní. Z víťazstva sa opäť tešil Tomáš Višňovský, keď viedol jednoznačne od štartu až do cieľa. V TOP 10 skončili aj ďalší naši štyria pretekári – 5. Filip Sklenárik, 6. Tomáš Salák, 8. Matej Fačkovec  a 10. Vlado Hojdík.

 

Tomáš Višňovský na prvom mieste

 

Tomáš Salák na trati

 

Vlado Hojdík počas prvého kola.

 

Matej Fačkovec na trati.

 

Vyhlásenie výsledkov – 5 pretekárov PROefekt teamu v TOP 10.

 

Komentár Tomáša Saláka:

Tento víkend mal byť celý na horákoch, takže som sa veľmi tešil. V sobotu v Svätom Jure mi  na štarte bola dosť veľká zima, čo našťastie netrvalo dlho, lebo hneď od štartu sa šlo do kopca, kde sme sa dobre zahriali. V druhom a najdlhšom stúpaní sme sa prvá skupinka 7 jazdcov potrhali a ja som ostal na 7. mieste. Na konci stúpania som si dotiahol Rada Bíroša ale hneď na to som v zjazde spadol. Našťastie som sa rýchlo otriasol a šli sme spolu už zvyšok preteku. 5km pred cieľom som sa pokúsil mu nastúpiť. To sa mi aj podarilo a prišiel som do cieľa na 6. Mieste, čo nebolo až také zlé vzhľadom na to, že som sa snažil šetriť na nedeľné XCO v Turčianskych Tepliciach. V nedeľu som sa už od rana cítil veľmi dobre, keďže som vôbec necítil nohy po sobote a bol som dosť namotivovaný na prvé XCO. Trať bola veľmi špecifická s minimom techniky, ale za to s množstvom koreňov. Od štartu sa mi podarilo dostať sa na 10. miesto ktoré som postupne vylepšil na 7. a jazdil s Martinom Škopekom, s ktorým sme sa naťahovali o 6. miesto celý pretek. V poslednom kole sa mi podarilo v stúpaní odpútať a získať náskok, čím som získal moje zatiaľ najlepšie umiestnenie v slovenskom pohári cross country. Moju radosť znásobil hlavne fakt, že v prvej 10 sme sa umiestnili 5 jazdci PROefektu, čo si myslím, že netreba komentovať.

 

Slová Mateja Fačkovca:

Po štarte sa mi išlo veľmi dobre a dokázal som sa prebojovať na popredné pozície aj keď som štartoval podľa "zvláštnych" pravidiel až z posledného radu. V priebehu 2.kola sa následne postupne predo mňa dostali všetci chalani z PROefektu . Nedokázal som zrýchliť a držať s nimi tempo a preto som sa prepadol značne dozadu. V predposlednom kole, som chytil druhý dych a pokúsil sa dohnať stratený čas, ale stačilo mi to už len na výsledné 8.miesto. S mojím výkonom nie som spokojný, nešlo sa mi dobre. Teší ma, že chalanom sa darilo a dokázali sme až piati skončiť v Top 10.

 

Vyjadrenie Vlada Hojdíka:

V sobotu v Jure sa mi šlo od štartu veľmi dobre. Po prvom kopci sa vytvorila sa 7-členná vedúca skupinka a potom sa tempo trochu ustálilo. V druhom dlhom stúpaní sa to potrhalo, v čele ostal Tomáš Višňovský s Kostelničákom, a ja som šiel za nimi v dvojke s Martinom Škopekom. Ten mi potom na v jednom úseku odskočil na 10-15 sekúnd, a napriek veľkej snahe som ho až do cieľa nedokázal dostihnúť, čo ma potom dosť mrzelo. Turčianske Teplice pre mňa boli prvou ostrou skúškou v Slovenskom pohári XCO, a nevedel som ako pôjdu nohy po sobotnom maratóne. Už od štartu som cítil, že to nie je celkom ono, nevedel som sa úplne vymáčknuť, mal som pocit, že som trochu stuhnutý. Postupne sa to zlepšilo, a v treťom kole som dobehol Fačka, s ktorým sme šli v dvojke až do posledného šiesteho kola. Tam sme dobehli Poliaka, ale kým Fačko ho dal, ja už som nemal dosť síl na to, aby som ho predbehol. Celkovo som s víkendom spokojný, aj keď som v Tepliciach možno mal na viac ako 10. miesto. Najviac ale potešil kolektívny úspech celého tímu.

 

Komentár Tomáša Višňovského:

Sobotňajší pretek som išiel ako rozjazdenie pre nedeľňajším SP XCO. Počas preteku som udával také tempo, aby sme išli pohromade s ostatnými chalanmi z tímu. V poslednom stúpani som sa odpútal a prvé miesto som udržal do cieľa. Na nedeľu som sa tešil, nakoľko to bolo moje prvé cross country tento rok. Štartoval som síce z poslednej rady, ale rýchlo som sa prebojoval na prvé miesto. Cely pretek som si udržoval tempo a prvú pozíciu som si ustrážil . Som spokojný, ale teším sa na konfrontáciu so zahraničnými pretekármi.

 

Slová Filipa Sklenárika:

V sobotu som pôvodne nemal ísť na preteky, ale usúdili sme, že rovinatý maratón bude vhodný na to, aby som sa rozjazdil. Išiel som krátku trať (25 km,  čo mi nakoniec veľmi dobre padlo, od začiatku som viedol a po minúte som sa odtrhol od skupiny a išiel si svoje. Potom som si preteky už len užíval, a tak som aspoň poriadne potrénoval rýchle zjazdy a šetril sa na sobotu . Vyhral som s 2 a pol minútovým  náskokom, čo veľmi pomohlo mojej psychike, keďže som sa opäť postavil na najvyšší stupeň.

V nedeľu sa mala ukázať moja zimná príprava. Trať bola korenistá, technická a preto som sa rozhodol pre celoodpružený  bike, na ktorom ma po tréningovej jazde zradila zadná brzda (pokazil sa piestik  a vytiekla brzdová kvapalina). Keďže som už pred štartom nestihol brzdu opraviť ani zohnať bike, musel som sa spoľahnúť len na prednú brzdu.   Preteky sa mi išli veľmi dobre, po štarte som sa prepracoval postupne úplne zozadu až na 4. pozíciu.   Zozadu ma dobehol ešte jeden pretekár, za ktorého som sa zavesil a držal si 5. miesto . V poslednom kole som sa snažil ešte pridať, ale žiaľ zjazdy som musel ísť  opatrne, lebo prednej brzde som tiež veľmi nedôveroval, a tak som niečo stratil. Pretek som došiel na 5.mieste s čím som spokojný, pretože oproti minulému roku som šiel o 2 kolá viac. Tiež viem, že ak by ma nezradila technika, mohlo to byť ešte lepšie.

 

Celkové výsledky 1. kolo Slovenského pohára v XCO 2015

 

Druhá časť našeho tímu sa zúčastnila Prievidzského cyklomaratónu. Najlepší výsledok sa podarilo dosiahnuť našemu novému členovi Danielovi Čarnokému, keď skončil na 3.mieste v kategórii mužov 18-29r. a bol 4. v celkovom poradí.

 

Celkové výsledky Prievidzský cyklomaratón 2015

 

Náš junior Dávid Žigo sa postavil cez víkend na štart Čunovského behu, ktorý meral 7,5 km. Odbehol ho za 27:17 a zvíťazil v celkovom poradí, napriek tomu, že vekom je iba junior.

 

 

Celkové výsledky Čunovského behu 2015

 

Marek Hladík, náš najlepší bežec sa zúčastnil preteku Beh Priateľstva v Orechovej Potôni, dlhého 10km. Hneď po štarte sa odčlenil od zbytku štartovného pola napriek silnému protivetru. Do cieľa prišiel osamotene na prvom mieste. Trať zvládol za 34:45 a stabilizoval tak svoju výkonnosť, keď pravidelne dokáže absolvovať "desiatky" pod 35 minút.

 

Celkové výsledky Beh Priateľstva 2015, Orechová Potôň

 

Tento víkend dopadol pre našich pretekárov na výbornú a ostáva len veriť, že tento nastolený trend bude pokračovať. Najbližší víkend nás čaká dvojkolo Slovenského pohára na ceste – kritérium v Dudinciach a preteky s hromadným  štartom v Krupine. Dúfame, že dokážeme nadviazať na posledné úspešné preteky a zamiešame karty aj budúci týždeň.

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons