Rozhovor pre Bánovské noviny

16.1.2016 | priemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnotenie

7. decembra vyšiel v Bánovských novinách rozhovor s Jurajom Karasom. Prinášame vám ho aj prostredníctvom nášho článku.

 

Ste aktívnym cyklistom, manažérom, trénerom, venujete sa športovej diagnostike. Ktorá z týchto aktivít je pre vás prioritou?

Hm, ťažká otázka. V prvom rade som diagnostik a tréner. Manažérom som sa musel stať až neskôr, kedy som sa rozhodol zastrešiť svojich zverencov pod PROefekt team a začal vytvárať komplexné podmienky pre ich rozvoj. Aktívne pretekanie výrazne pomáha v trénerskom remesle, kedy na sebe skúšam rôzne nové prístupy k tréningu, stravovaní a až potom ich posúvam ďalej. Všetky činnosti sú navzájom poprepájané a nemenej dôležité. Samozrejme ku každej činnosti mám nejakého pomocníka asistenta, vďaka čomu sa darí venovať všetkému na adekvátnej úrovni.  

 

Máte ukončený tretí ročník doktoranského štúdia na FTVŠ UK. Ste cyklistickým trénerom najvyššej I. triedy. Darí sa vám teoretické poznatky pretaviť do praxe? Akými úspechmi sa môžete pochvaliť? 

Či sa darí, musia posúdiť iní Tiež by na to mali odpovedať naše športové výsledky a dlhodobá koncepcia. V uplynulej sezóne sme zaznamenali 49 víťazstiev. Najvýraznejšie výsledky sú elitný majstrovský titul v horskej cyklistike (Tomáš Višňovský), víťazstvo Slovenského pohára (Tomáš Salák). V cestnej cyklistike tituly mládežníkov (Milan Kováč, Marek Bugár), či majstrovský titul v časovke veteránov Ivana Pašeka. V horskom triatlone máme víťaza Majstrovstiev Českej republiky a 4-tého juniora z Hawajskej Xterry (Juraj Tomša). Atlét Marek Hladík nedávno dokončil Majstrovstvá Slovenska na 10 km v rámci Night Runu v Bratislave na 5 mieste s osobákom 33:12. Sám dokážem vyhrávať domáce preteky v cestnej a horskej cyklistike a držať krok na medzinárodných štartoch s poloprofesionálmi. S tým rozdielom, že môj ročný objem tréningu je v porovnaní s nimi takmer o polovicu nižší

 

Akým smerom sa vyvíjajú tréningové metódy a tréning samotný?

Už som to načrtol poslednou vetou v predchádzajúcej odpovedi. Súčasný trend je jednoznačne v efektivite vykonávaného úsilia, teda v správne organizovanej intenzifikácii zaťaženia.

 

Pri tréningoch sa snažíte dosiahnuť maximálnu efektivitu. Dá sa povedať, čo je dôležité, aby športovec za sebou videl výsledky zlepšenia?

Odpoveď je jednoduchá, ale zároveň veľmi zložitá. Dôležité je všetko. Na športový výkon vplýva nekonečne veľa faktorov, ktoré sa vzájomne ovplyvňujú a dopĺňajú. Je spoločnou úlohou športovca a trénera vedieť z nich pokryť čo najviac a pracovať s nimi.

 

Patríte k Slovenskej špičke, čo sa týka športového vyšetrenia a diagnostiky. Venujete sa vrcholovým, no aj hobby športovcom. Je o Vaše vyšetrenia záujem aj zo strany bežných ľudí?

V poslednej dobe ma oslovuje i bežná populácia, ktorá si začína uvedomovať potrebu pomôcť so svojou životosprávou a znovu nadstaviť svoje fungovanie organizmu. Táto práca dáva nový rozmer, keď síce nepomôžete k víťazstvu v pretekoch ale pomôžete ku zdraviu, čo je oveľa cennejšie.  

 

Akým chybám by sa mali hobby športovci vyvarovať, ak sa chcú zlepšovať každým tréningom? Existuje univerzálny recept, či je to individuálna záležitosť?

Tých chýb je veľa. Spomeniem napríklad prílišnú „premotivovanosť“, vďaka ktorej sa športovec ženie do ďalšieho ťažkého tréningu, hoc ešte nezregeneroval ten predchádzajúci. Za jedinú univerzálnu zásadu k zlepšeniu považujem, že tréning musí byť pestrý, športovca baviť a napĺňať. Všetko ostatné je vec individuálnych odlišností. Čím je športovec výkonnejší, tým obozretnejšie treba pristupovať k celkovému konceptu a metódami prípravy. Jednoznačný a všeobecný model, či recept na zlepšenie výkonnosti neexistuje.  

 

Na záver posledná otázka. Ste rodákom z nášho mesta, ako často do Bánoviec ešte zavítate?

V priemere to bude asi tak 1-2 krát do mesiaca. Vždy keď môžem, rád sa tu ukážem. Pozriem rodinu, kamarátov a zatrénujem si v prekrásnom prostredí Strážovských vrchov a Považského Inovca.

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons