PROefekt team dominantný na Turčianskych okruhoch

15.7.2013

 

Cez víkend 13.-14.7.2013 sa v Hornom Kalníku a Jasenskej doline uskutočnilo 12. kolo Merida Road Cup. Preteky sa skladali z dvoch etáp. PROefekt mal na nich veľké zastúpenie a preto ambície nemohli byť skromné. Pretekov sa zúčastnili 6 pretekári, Ján Subovits, Juraj Karas, Filip Lašút, Miro Kováčik, Pavol Dohnányi a Helmut Posch. v kategórii Masters D sa pretekov zúčastnil zverenec PROefektu Milan Tupý.

 

Prvá etapa mala štart a cieľ v Hornom Kálniku. Okruh, ktorý museli pretekári kategórie muži B zvládnuť 10 krát, meral 12,2 km s jedným krátkym strmším stúpaním.

Od začiatku pretekov bola taktika PROefekt teamu jednoznačná, lídrami tímu boli Ján Subovits a Juraj Karas. Hneď v prvom okruhu vyprovokoval aktivitu pelotónu Helmut Posch svojim sólovým únikom. Jeho pokus ale nevyšiel a hneď po jeho dostihnutí zaútočil Ján Subovits spolu s Romanom Zrelicom (CK Banská Bystrica) a Marekom Michalecom (CK Olympik Trnava). Tento únik vyhovoval silným tímom v pelotóne a preto bol aj nakoniec úspešný. Ján Subovits sa v poslednom kole dokázal odpútať od svojich súperov z úniku a vyhral s náskokom viac ako 2 minút. Suverenitu PROefekt teamu potvrdil Juraj Karas, keď vyhral špurt pelotónu a obsadil 4. miesto v etape. Chýbalo iba pár metrov a došpurtoval by v cieli aj tretieho z úniku - Michalca.

Milan Tupý vo svojej kategórii v špurte uniknutej troj-člennej skupiny zvíťazil. Do druhej etapy tak nastupoval ako vedúci jazdec celkového poradia, tak isto ako Ján Subovits.

 

Pelotón v najťažsej časti trate

 

Štart druhej etapy bol v Jasenskej doline a okruh meral 14 kilometrov. Obsahoval dve stúpania, jedno miestami veľmi strmé cca 1,5 km stúpanie a druhé stúpanie, kde fúkal nepríjemný "terezín". 

Druhá etapa pre PROefekt team mala jednoznačný cieľ - uchrániť vedúce postavenie Jána Subovitsa a pokúsiť sa dostať ešte jedného pretekára na pódium celkového poradia pretekov. Od začiatku pretekov bol PROefekt na čele a udával tempo. V prvých kilometroch mal najväčšiu zásluhu Helmut Posch, Pavol Dohnányi a Mirom Kováčikom. Helmut a Pavol "odťahali" pelotón hlavne po rovinách a Miro Kováčik zachytil únik, v ktorom bol aj nebezpečný pretekár Karol Baďura (F Centrum Team P. Bystrica). Tempo pelotónu sa plynule zvyšovalo. Aj vďaka taktickému manévru Filip Lašuta, ktorý sa zavesil za odskočeného Zrelicu a neprestriedal mu, sa podarilo drastickým nástupom Subovitsa s Karasom dobehnúť vedúce trio. Postupne sa dotiahli do vedúcej pätice aj pár pretekárov zo zadu, vrátane Lašuta. Najmä náš Subovits diktoval v kopci vysoké tempo, vďaka ktorému postupne ostali vpredu len on, Juraj Karas a Karol Baďura (F Centrum Team P. Bystrica). Filip Lašut mal dve kolá pred cieľom defekt a teda jeho nevydržanie tempa nebolo na margo výkonnosti ale aj to patrí k pretekom. V závere preteku Ján Subovits opakovane nastúpil a odpútal sa od tímového kolegu Juraja Karasa a Karola Baďuru. Juraj Karas nepomáhal Karolovi Baďurovi si náskok dobehnúť a Ján dokázal prísť osamotený do cieľa pár sekúnd pred dvojicou. Vďaka výborným špurtérskym schopnostiam Juraj Karas zvíťazil špurt o druhé miesto. Na 7. mieste prišiel po defekte do cieľa Filip Lašut.

Milan Tupý aj v druhej etape preukázal svoju excelentnú výkonnosť a zvíťazil nad svojimi súpermi vo svojej kategórii.

 

"Double" pre PROefekt team v 2. etape Turčianskych okruhov. 1. miesto Ján Subovits, 2. miesto Juraj Karas

 

V celkovom poradí sa stal Ján Subovits víťazom pretekov a Juraj Karas sa vďaka výkonu v druhej etape prepracoval na 3. miesto. Celý PROefekt team odviedol kvalitnú tímovú prácu a odmenou boli výborné výsledky.

Milan Tupý po obidvoch vyhraných etapách, zvíťazil aj v celkovom poradí Turčianskych okruhov.

 

Pódium celkového poradia etapových pretekov Turčianske okruhy, 1. miesto Ján Subovits a 3. miesto Juraj Karas

 

Kompletné výsledky nájdete TU

 

Grand Prix Slovakia MTB XCO, 14.7.2013 Valčianska Dolina

 

Slovenský pohár v MTB cross-country pokračoval svojím 4. kolom vo Valčianskej doline a bol zaradený do medzinárodnej kategórie UCI C2. Okruh bol náročnosťou na vysokej úrovni. Výjazdy boli veľmi strmé a odoberali pretekárom značnú časť energie. V zjazdoch sa však nedalo oddychovať, pretože obsahovali náročné technické pasáže. Táto trať je jednou z náročnejších v slovenskom pohári.

 

Na pretekoch sa zúčastnili pretekári zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Z PROefekt teamu sa zúčastnil v kategórii U23 pretekov Tomáš Višňovský a ďalší zverenec PROefektu Matej Fačkovec. Tomáš Višňovský po voľne v strede sezóny v medzinárodej konkurencii obstál a obsadil 4. miesto. Matej Fačkovec opäť preukázal ďalśie napredovanie po začatí spolupráce s PROefektom a skončil na 7. mieste.

 

Ďalšie preteky slovenského pohára v MTB XCO sa uskutočnia 20.-21.7.2013 v  Košiciach a budú sa konať ako majstrovstvá Slovenska v MTB XCO.

 

 

Kompletné výsledky nájdete TU

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons