Premiéra PROefektu na majstrovstvách sveta v MTB maratóne

1.7.2013

 

Pretekárky PROefektu, Andrea a Zuzana Juhásová, sa v sobotu 29.6.2013 zúčastnili vrcholu sezóny MTB maratónov, Majstrovstiev sveta v MTB maratóne. Vo svojej premiére na veľkom medzinárodnom podujatí rozhodne nesklamali.

 

Andrea a Zuzana pred štartom

 

Na všetky pretekárky bolo prichystaných 85 náročných kilometrov. Dlhú trať v chladnom počasí ešte zťažoval profil trate, ktorý ukazoval dlhé a strmé stúpania. V celkovom súčte museli pretekárky nastúpať viac ako 3700 výškových metrov! Posledný zjazd do cieľa bol technický singletrack a všetci tak mali o zábavu postarané.

 

Náročné profily tratí MS v MTB maratóne

 

Priebeh pretekov a pocity nám opísali sestry Juhásové. Takto preteky videla Andrea:

 

"Bol to môj prvý štart na tak veľkom a významnom podujatí, preto som sa naň veľmi tešila. Zároveň som mala dosť veľký rešpekt pred traťou, však jej parametre hovorili samé o sebe 85 km, 3700 výškových metrov. Túto trať robilo ešte náročnejšou počasie nakoľko bolo chladno. Na vrcholoch stúpaní sa pohybovala teplota len málo nad nulou. Nechcela som riskovať prechladnutie, tak som sa poriadne naobliekala na čo som hneď v prvom dlhom stúpaní doplatila. Bolo mi strašné teplo, veľmi som sa potila a išlo sa mi naozaj veľmi zle. Po prvom dlhšom zjazde som sa rozhodla, že aj za cenu straty skupinky, sa musím na občerstvovačke vyzliecť. Hneď ako som sa vyzliekla z návlekov a dlhého zatepleného dresu nasledoval druhý ťažký kopec a konečne sa mi išlo dobre, čomu som sa veľmi potešila, ale "moju skupinku" som už dobehnúť nestihla, tak som išla sama. Tretí najstrmší kopec som zvládla a už nasledoval posledný zjazd, ktorý bol podľa mňa veľmi náročný. Bol samí koreň, blato, mostíky a úzke cestičky. Niektoré časti som jazdila na biku, ale boli aj také časti, ktoré som musela tlačiť. S výsledným časom som spokojná aj napriek tomu, že strata na víťazku je veľká. No verím, že o rok ak sa mi podarí znova štartovať a moje umiestnenie bude o pár miest vyššie. "

 

Andrea Juhásová na trati

 

Zuzana Juhásová sa so svojou sestrou zhoduje:

 

"Na štart som sa postavila s cieľom maratón dokončiť a podať čo najlepší výkon. Mala som po dlhej dobe kvalitného "štarťáka". Trať bola náročná už podľa profilu a počasie situáciu zhoršilo. Očakávali sme dážď, na kopci zimu, tak nastala dilema čo si vôbec obliecť na seba. Prvý kopec sa mi išiel veľmi dobre, no neskôr som doplácala v kopcoch na zbytočnú vrstvu oblečenia. Stúpania boli nekonečne dlhé, po stúpaniach neprichádzal žiadny oddych, ale šmykľavé šotolínové zjazdy a na koniec cca 7km dlhý singláč plný mostíkov, koreňov a blata v ktorom mi strata na súperky veľmi narástla. Ruky som mala tak vytrasené, že posledné km som bežala vedľa biku. Pocit z môjho výkonu mám dobrý až teda na spomínaný záverečný zjazd, ktorý mi absolútne nevyšiel. Som rada, že som mala možnosť stáť na štarte MS, zmerať si sily s profíčkami. Bola to pre mňa výzva a skúsenosť. Skončila som na 49. mieste zo 61 štartujúcich. Ďalej chcem s Jurajom na mojom výkone pracovať a hlavne po technickej stránke sa musím nad sebou zamyslieť"

 

Zuzana Juhásová bojuje s náročnou traťou

 

Tréner PROefektu Mgr. Juraj Karas, PhD. je so svojimi zverenkyňami spokojný a ich výkon hodnotí takto:

 

"Pripraviť dievčatá, ktoré pracujú na plný úväzok, navyše v Malých Karpatoch na tak náročný 6 hodinový pretek akým boli MS v horskom maratóne v Kitzbuhli je veľmi ťažký oriešok. Navyše trať bola atypická tým, že stúpania sa išli z 900 do 1900 metrovej nadmorskej výšky. Toho dôsledkom bolo nutné podávať konštantné, vyše hodinové zaťaženie v každom z troch stúpaní okolo úrovne anaeróbneho prahu. Pri týchto podmienkach hrá významnú úlohu nie len hypoxia (nižší podiel kyslíka vo vdychovanom vzduchu), ale aj výrazne klesajúca vonkajšia teplota zo 17 až po 5 stupňov. Záverečný 7 km technický zjazd, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani trať svetového poháru v cross country bol už len čerešničkou na torte. I napriek tomu toto „brutálne peklo“ dievčatá so cťou dokončili, za čo majú môj obdiv a uznanie.

Naším ďalším vrcholom sú majstrovstvá Slovenska v cross country, konané 21.7. v Košiciach."

 

Juraj Karas pred štartom preteku na 50 kilometrov s prevýšením cez 2300 metrov

 

Veríme, že sestrám Juhásovým sa podarí nominovať na Majstrovstvá sveta v MTB maratóne aj o rok a dosiahnu zlepšenie vo výsledkovej listine aj na takýchto prestížynch pretekoch.

 

Preteku sa zúčastnili aj bratia Lamiovci, z ktorých starší Michal bol veľmi úspešný a obsadil vynikajúce 15.miesto iba 18 minút za víťazným švajčiarom Sauserom.

 

Video

 

Rozhovor so sestrami Juhásovými pred majstrovstvami sveta v MTB maratóne 

 

Tréner PROefektu v zjazde na hobby preteku na majstrovstvách sveta v MTB maratóne 

 

Kompletné výsledky nájdete TU

Článok o MS v MTB maratóne na MTBiker.sk nájdete TU

 

PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (2)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons