Miláno - San Remo mení svoj charakter

22.10.2013 | priemerne hodnotenie

 

Najdlhší jednorazový pretek, ktorý sa nachádza v kalendári World Tour už nebude pre šprintérov. Z profilu trate sa síce vytratilo stúpanie Le Manie, ktoré sa nachádzalo 95 km pred cieľom, ale pribudlo nové stúpanie s názvom „Pompeiana“. Organizátori ho umiestnili na oveľa zaujímavejšie miesto - medzi tradičné kopce Cipressa a Poggio. Trasa preteku sa predĺži o jeden kilometer na 299 km. Už 105. ročník tejto klasiky je na pláne v nedeľu 23.3.2014.

 

Milano-San Remo do roku 2014

 

Milano-San Remo v roku 2014

 

Nový kopec začne už tri kilometre po zjazde z Cipressi. Jeho dĺžka je 5 kilometrov pri priemernom sklone 5%, maximum však dosahuje až 14%. Pelotón sa poriadne natiahne, keďže cesta vedúca na kopec je veľmi úzka. Z vrcholu stúpania bude do cieľa ostávať 20 kilometrov. Agresívnym cyklistom bude vyhovovať aj technický zjazd z mestečka Castellaro. Po zjazde neostane pelotónu ani 5 kilometrov do Poggia, takže čas na regeneráciu pre pretekárov s vyšším podielom rýchlych svalových vláken bude extrémne krátky. Čistokrvní šprintéri to na ceste do San Rema nemali nikdy jednoduché, budúci rok bude však ich víťazstvo pravdepodobne nedosiahnuteľné. Cavendish, Greipel či Kittel si tak nebudú musieť lámať hlavu ako vydržať na čele do záverečného šprintu a môžu sa pokojne pripravovať na iné vrcholy sezóny. Ťažké to budú mať aj pretekári typu Gossa, Cioleka a Degenkolba. Pre Toma Boonena by nová trať mala byť taktiež priveľkým sústom.

 

Najstrmšie úseky stúpania Pompeiana

 

Naopak Phillipe Gilbert už avizoval, že najdlhšia klasika bude jeho hlavným jarným cieľom : „San Remo je pretek ktorý milujem a rád by som vyhral . Bol som na pódiu už niekoľkokrát a teraz som presvedčený ešte viac, že môžem zvíťaziť." Gilbert ešte doplnil, že pokiaľ pelotón absolvuje novú trasu, nevidí žiadnu šancu na úspech pre šprintérov. Výnimkou je podľa neho Peter Sagan, ktorého považuje za jedného z favoritov. My dodáme, že Gilbert má zo San Rema zatiaľ dve tretie miesta.

 

Finiš z roku 2013(zľava Sagan, Ciolek, Cancellara)

 

Medzi ďalších favoritov môžeme zaradiť klasikárskeho špecialistu Fabiana Cancellaru (zo San Rema má na konte jedno víťazstvo – 2008, dve druhé miesta – 2011, 2012 a jedno tretie – 2013) a hlavne domáceho miláčika Vincenza Nibalihio. Talianski organizátori sa možno práve kvôli nemu rozhodli trať preteku sťažiť. Žralok tak bude mať pre domácim publikom dobrú šancu odčiniť smolné MS vo Florencii. Dobrý výsledok sa dá očakávať aj od Grega Van Avermaeta, ktorému by podľa nás zmena profilu mala sedieť. Agresívnou jazdou sa budú chcieť prezentovať Thomas Voeckler či Silvain Chavanel. Budeme taktiež zvedaví, či nové stúpanie priláka viac vrchárov ako tomu bolo minulé roky. Účasť Joaquima Rodrigueza by organizátorov aj fanúšikov určite potešila.

 

Posledné kilometre budú naozaj náročné

 

 

                                              

J.S. a PROefekt         

 


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (2)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons