Lance Armstrong vs doping + video záznam priznania

27.1.2013 | priemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnoteniepriemerne hodnotenie

 

V uplynulých dňoch celý svet zaplavili šokujúce správy o priznaní sa LA k dopingu. Nakoľko je tento prípad polemický a nie jednoznačný, dovolil som si preštudovať viaceré vyjadrenia, články, kritiky a jeho samotné priznanie. Na ich základe a základe dlhodobého hlbšieho vnímania osoby LA sa pokúsim sformulovať skromný názor. Ešte mi nedá nedodať, že do tohto článku sa mi ísť vôbec nechcelo.. Avšak očakáva sa, že zaujmem stanovisko aj k negatívnej správe z cyklistiky. Takže poďme na to.

 

Bývalé stanovisko na LA v spojitosti s dopingom

 

Aký bol môj postoj na LA a jeho vtedy potenciálnym dopovaním? Vyjadroval som sa, že Lance by mal byť pravdepodobne čistý. To som sa domnieval z dvoch hlavných dôvodov. Prvý bol jednoducho ten, že bol najtestovanejším športovcom planéty a nikdy mu nič nenašli. Áno, samozrejme, svoju „čistotu“ si mohol kúpiť. Ale pokiaľ nemáme veriť antidopingovému systému, nemá sám o sebe zmysel, a zrušme ho. No predsa len treba uznať, že úspešnosť má celkom vysokú:

 



Prehľad prvých troch umiestnení na Tour de France od roku 1996 (červení sú dopingoví hriešnici)

 

Druhým, pre mňa závažnejším dôvodom bolo morálne hľadisko s historickým pozadím. Prečo by človek, ktorý prekonal rakovinu, nemal viesť morálny život s pokorou, bez podvádzania a riskovať odhalenie? K zdravotnému riziku užívaných látok sa vyjadrujem v časti „Lancov dopingový kotejl“, ale s určitosťou môžem povedať, že v jeho prípade tam žiadne nebolo. Takže zostáva iba morálny aspekt. Odpoveď jeho porušenia som dostal v nasledujúcom Armstrongovom vyjadrení: "Vždy som bol bojovník. Ako moja mama. Pred diagnózou som bol pretekár, ale ten proces zmenil všetko. Keď ma liečili, povedal som, že urobím všetko pre to, aby som prežil. A to je dobré. Prístup vyhrať za každú cenu som si preniesol aj do cyklistiky. A to je zlé. Mojou slabinou bolo, že som túžil víťaziť za každú cenu.“ (prevzaté z: http:/ /aktualne.atlas.sk/zil-som-uzasny-pribeh-bola-to-vsak-velka-loz-uznal-armstrong/sport/ostatne/)

Lance bol, je a bude krvilačná šelma, ktorú ženie túžba vyhrávať. Vždy a za každých okolností. Toto som si uvedomoval a preto zvykol doplniť. Zatiaľ mu nič nenašli a preto sa odrážam od prezumpcie neviny. Teda skutočnosti, že pokiaľ ti nič nedokážu, nie si usvedčený.

 

Lancov status neviny sa zmenil. Definitívne, pod ťarchou nepriamych dôkazov ho zmenil on sám. Teraz môžeme špekulovať o predchádzajúcich, ale aj nadchádzajúcich súvislostiach už tohto svetoznámeho dopingového prípadu.

 

Súčasné stanovisko k prípadu LA

 

Aká by mohla byť skutočná príčina priznania? Nemyslím, že by to malo byť kvôli jeho synovi, ktorý chránil jeho „čistotu“ pred napadnutiami z vonku. Tiež by bolo asi naivné sa domnievať, že sa v ňom pohlo svedomie, nevydržal ťarchu okolností a poddal by sa. To sa na LA nepodobá. Pokúsim, a dovolím si vysloviť špekulácie. Práve on by mohol byť ten, ktorý vidí do dopingového i antidopingového systému veľmi hlboko. Povedal iba to, čo musel a zaiste si to dobre prediskutoval s právnikmi. Ak by to bola ozajstná spoveď, bolo by nutné nahlásiť konrétne mená a detaily. Kauza by mohla mať tiež politické pozadie. V USA sa v novembri minulého roku konali voľby na prezidenta. Tesnému víťazstvu demokrata Obamu proti republikánovi Romneymu mohla napomôcť kauza LA, ktorú vtedy vygenerovali. Práve Lance bol na druhej strane, proti Obamovi. Aktuálna kauza by mohla byť len dojazd z rozbehnutej akcie, museli to predsa nejako doriešiť.. A tak je v súčasnosti on ten "zlý ujo", ktorý nás všetkých oklamal. Avšak zostane to tak aj naďalej? Bude chcieť bojovať alebo sa dobrovoľne nechá pochovať zaživa?

 

Každopádne som toho názoru, že dôležité nie sú slová (vyjadrenia, statusy, komentáre..), ale činy a výsledky. A práve tých (športové víťazstva aj keď s dopingom, prekonanie rakoviny, inšpirácia ľudí, nadácia Livestrong a zviditeľnenie cyklistiky po celom svete) dokázal LA viac ako hocikto iný. Navyše, v mysliach ľudí mu tieto životné vavríny nikto nezoberie. Za to všetko ostáva nie len pre mňa fenoménom, no zároveň "spoločensky tolerovaným klamárom" svojej doby.

Vždy sa snažím dávať ľudom racionálne vysvetlenia a odpovede, avšak v prípade priznania LA to s určitosťou nedokážem.

 

 

Dopad na spoločnosť a cyklistiku ako takú

 

Aký vplyv má kauza na spoločnosť, cyklistiku? Odporcovia si mydlia ruky, priaznivci sú sklamaní, alebo sa v nich nič nezmenilo. Skutočnosť, že sa neustále vyťahujú zaprášené dopingové prípady, zaiste nevrhá pozitívne svetlo na cyklistiku. Avšak naproti tomu to naznačuje, že sa v antidopingovom systéme niečo deje. Práve to vnímam ako snahu o napravenie, očistenie tohto športu. Nemali by sme byť naivný a veriť, že pokiaľ daný šport nevykazuje podozrenie, funguje tak ako by mal - bez dopingu. V iných športoch taký veľký rozruch neregistrujeme. Avšak veriť v ich čistotu, by nebolo správne. Práve naopak, skutočnosť že sa tam ticho mlčí, môže svedčiť o inak nadstavených mantineloch a najmä minimálnej snahe o ich prestavbu..

O miesto cyklistiky v spoločnosti sa vôbec nebojím. Za posledné roky jej sledovanosť, či masové využívanie stúpa, čoho dôsledkom je zvyšujúci sa marketingový potenciál. Popularita cyklistiky dopingom neutrpí. Divákov priťahuje ako taká, či s dopingom alebo bez neho. Dopingové škandály ju síce zviditeľňujú negatívne, ale stále zviditeľňujú. Ľudí zaujíma to, čo je na očiach, šokujúce, nadľudské a „in“. Cyklistika je fenomén o ktorej sa hovorí, píše, diskutuje, a to je to čo mediálne úspešný šport potrebuje. 

 

Lancov „dopingový koktejl“

 

Pohľad na slovo doping môže byť laickou verejnosťou mierne skreslený a vnímaný inak ako v skutočnosti je. Za pomenovanie doping, môžeme označiť aj napríklad príjemnú prechádzku s milovanou osobou, pri ktorej dobijeme baterky, napomôžeme kvalitnejšej regenerácii a na druhý deň podáme lepší športový výkon. Hranica medzi zakázanými a dovolenými látkami je veľmi tenká. V minulosti bola presahovaná vysoko nad únosnú a najmä zdravotnú mieru. Spomeňme si na prípady kolapsov cyklistov na TdF, či dopingovej éry 70tych rokov a 80tych rokov bývalej NDR, excesy s oplodňovaním športovkýň a ich následnými potratmi. Tak ako sa vyvíjala doba, zmenil sa aj prístup „dopovania“. V súčasnosti si profesionálny cyklista do tela vpustí látku, ktorá mu neublíži, ale iba napomôže regenerácii, či krátkodobo zlepší jeden čiastkový faktor výkonu. Športový výkon pozostáva z veľmi veľa faktorov (viď článok „Prečo je Sagan Saganom“) a žiadna látka nemá komplexný vplyv na zvýšenie výkonnosti ako takej. Z tohto dôvodu si treba látky starostlivo nakombinovať v optimálnom množstve. Vo vytrvalostných športoch majú opodstatnený význam práve substanty používané LA.

 

Erytropoetin

(EPO) Erytropoetín je hormón, ktorý podnecuje tvorbu červených krviniek, ktoré sú zodpovedné za distribúciu kyslíku v organizme. Čím viac krviniek, tým je srdcovo cievny systém výkonnejší. Pri riadnom kontrolovaní pomeru pevných a tekutých častí krvi (hemtokrytu) a držaní ho na „uzde“ do hodnoty 50, môžeme považovať tento spôsob dopingu za zdravotne bezpečný. Odhalenie môže plynúť zo zvýšených zmien krvného obrazu. V súčasnosti tomu napomáhajú biologické pasy športovcov – zatiaľ iba cyklistov.

 

Účinok EPA na tvorbu červených krviniek

 

Krvný doping

je odobratie vlastnej krvi niekoľko týždňov pred požadovaným vrcholom sezóny. Odobratá krv je okamžite odstredená o krvnú plazmu (tekutá zložka krvi), ktorá sa vracia späť do organizmu aby bol zaistený stály objem krvi v organizme. Z krvi sa oddelia červené krvinky, ktoré sa zmrazia. Športovec pokračuje v tréningu so zníženým počtom červených krviniek, avšak tento deficit má telo tendenciu vyrovnať. Zamrazené zložky športovcovej krvi sú do teľa vrátené asi 1 až 7 dní pred vytrvalostným pretekom. Ich prijatím dôjde k rapídnemu zvýšeniu počtu červených krviniek a tým aj predpokladu pre dosiahnutie lepšieho výkonu. Pokiaľ sa všetko vykoná správne, zvýši sa počet červených krviniek až o 20%. Pri citlivom transportovaní vlastných krvných zložiek medzi organizmom a vonkajším prostredím, meraním krvných parametrov a riadnej sterilite skladovania je tento spôsob dopingu taktiež zdravotne bezpečný. Odhalenie plynie so zvýšených zmien krvného obrazu, ktoré rovnako ako u EPA môžu odhaliť biologické pasy.

 

Testosterón

Je to anabolický hormón zodpovedný za vývoj a riadenie pohlavných znakov muža. Avšak tiež má vplyv na nárast svalovej hmoty a najmä celkovú regeneráciu organizmu. Pri náročnom vytrvalostnom tréningu, ktorý sa opakuje bez dostatočného odpočinku zvykne jeho hladina klesnúť. To má na svedomí spomalenie rastu svalov, zvýšenia času potrebného na regeneráciu a tým dochádza k pretrénovaniu. Jeho „umelý prísun“ má preto z hľadiska regeneračných schopností pri náročných dlhotrvajúcich výkonoch význam. Riziko môže hroziť pri "prestrelení" prijatého množstva. No opäť pri správnom dávkovaní nemožno hovoriť o zdravotnom riziku. Nakoľko hladina testosterónu neustále kolíše, je jeho odhalenie náročné. Na druhej strane, to isté platí pre športovcov, ktorí sa rozhodnú pre jeho užívanie a preto musia byť obozretní. Napríklad Floydovi Landisovi sa dávka testosterónu nepodarila a „trošku“ mu hodnota ušla mimo referenčné hodnoty. LA disponoval výhodou, že po rakovine mal povolený syntetický testosterón, ktorý v organizme vydržal dlhšie ako prírodný.

 

Na dopingových skúškach po pretekoch sa odoberá iba moč, ktorého analýza nie je úplne smerodajná. Krvné odbery dovolené nie sú. Avšak krvný obraz má každý profi cyklista zmapovaný vďaka biologickému pasu. To znamená, že krvné testy podstupuje pravidelne a tiež v prípade podozrenia. V ére LA biologické pasy ešte neboli zavedené a preto sa „dopovalo“ ľahšie ako súčasnej generácii. Uvidíme, čo boj o budúcnosť športu bez dopingu prinesie. Verme, že novo nadstavená filozofia profi tímov v spojení s antidopingovým systémom tento krásny šport ešte viac očistí.

 

 

Priznanie Lance Armstronga v show Oprah Winfrey

 

 

 

 

Autor:

Mgr. Juraj Karas, PhD. / PROefekt


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (8)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons